0898 582 084

Хронични периодонтити

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 25/03/2013
Хронични периодонтити

Хронични периодонтити

Какво са хронични периодонтити

Хроничните периодонтити са изход от острите.

Те може да бъдат класифицирани по следният начин:

1. Periodontitis chronica fibrosa
2. Periodontitis chronica granulomatosa progressiva s. diffusa cum/sine fistula
3. Periodontitis chronica localisata

Periodontitis chronica fibrosa-хроничен периодонтит.

Симптомите са дискретни и обикновено се открива случайно. От време на време пациентите усещат тежест, напрежение под зъба. Може да почувстват напрежение при изкачване на височина или физическо усилие. Пациентът може да съобщи за кореново лечение по повод на пулпит или друго състояние в миналото или за хронична травма върху витален зъб.

Periodontitis chronica granulomatosa diffusa-дифузен периодонтит.

В кореновия канал нарастват микробното число и концентрацията на ензими и токсини. Това води до излив в костта и възпалителна реакция с доминиращи ексудативни фази. Вътретъканното налягане се повишава, рН се понижава. Започва образуването на гранулом. Постепенно може да се формира фистула. При безфистулен стадий в момента на прегледа по-често има напрежение и болка. Зъбът е спокоен до болезнен при перкусия и натиск. Ако има фистула, зъбът е по-спокоен. В анамнезата пациентът съобщава за заболявание на пулпата и кореново лечение. Лимфните възли може да са ангажирани (по-често – в безфистулния стадий).

Periodontitis chronica granulomatosa localisata-локализиран периодонтит /грануйлом/.

Протича дискретно като пациентите имат оплаквания при пренатоварване – напрежение, тежест. В миналата анамнеза може да съобщят за кореново лечение. Лигавицата е зачервена до ливидна. При отворен ендодонт се усеща неприятна миризма. Натискът не предизвиква болка.