0898 582 084

Четки за зъби

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 28/02/2013

Видове четки за зъби

Четки за зъби са многообразни средства за поддържане на оралната хигиена. Съществуват различни видове, предназначени за различни случай и различни хора. Четките се разделят по редица фактори като дизайн на дръжката и главата на четката и твърдостта на косъмчетата. Според твърдостта те се делят на четки за зъби с меки, нормални и твърди влакна. Освен по твърдост четките се разделят и по вида на влакната и тяхната насоченост. До преди няколко години се продаваха четки от естествени косъмчета, но в съвременният свят те са отхвърлени и сега на пазара се предлагат четки изцяло от изкуствени материи.

Четки за зъби

Четки за зъби

Факторът дизайн на главата на четката е доста важен. Четките с по-малки размери на работната част достигат по-крайните части на съзъбието и могат да почистват задните зъби.

Електрически, ултразвукови и обикновени четки за зъби

Четките могат да са и електрически, а в последно време се появиха и ултразвукови. Електрическите четки за зъби са добър помощен фактор при поддържането на една добра устна хигиена. Те имат ротиращо и хоризонтално движение и спомагат за очистването на зъбната плака. Препоръчително е да се използват само след като пациента се е обучил да борави с нормална ръчна четка за зъби. В противен случай пациентът може да загуби мануалността за почистване, което да доведе до неправилна орална хигиена.

Ултразвуковите зъбни четки са новост на пазара. Те съчетават движенията на работната глава около 30 000 движения в минута и ултразвуков сигнал. По научни данни този вид устройства отстраняват бактерии на 1-2 mm от върховете на снопчетата. Това спомага за правилно поддържане на хигиената.

Колко често да сменяваме четките за зъби?

Животът на четката за зъби е различен. По-голяма част от сегашните четки имат цветен индикатор, който спомага за правилното използване. След обезцветяването му четката вече е негодна за употреба. Нормално е средствата за хигиена да се сменят на всеки 3 – 4 месеца, тъй като по тях има известно полепване на микроорганизми. Също така смяната е необходима след прекарване на инфекциозно заболяване в устана кухина, горните и долните дихателни пътища.

Как правилно се ползват четките за зъби?

За правилната употреба на четката е необходимо известно обучение, което се дава от зъболекар. Той трябва да хване ръката на пациента и да го обучи как да използва четката си за зъби. Изборът на четка за зъби не се прави самоцелно, а след консултация със зъболекар. Различните четки се използват при различни заболявания на венците и пародонта. Четките с меки влакна например се препоръчват след хирургични намеси, след вадене на зъб или при пародонтална хирургия. Много хора използват меки четки за зъби погрешно при кървене на венците. Кървенето е симптом на гингивит или пародонтоза и при наличието му е необходима консултация със зъболекар за провеждане на професионалнан орална хигиена и назначаване на адекватно лечение. За да се осъществи адекватна орална хигиена четката за зъби трябва да се използва правилно съчетано с паста за зъби, вода за уста, конец за зъби и интердентални четки.