0898 582 084

Как да си мием зъбите правилно и да поддържаме добра орална хигиена

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 24/10/2013

Плаката и зъбният камък водят до заболявания  като кариес, гингивит и пародонтит. Те са най-често срещаните заболявания в устата на пациентите. Чрез подържането на правилна орална хигиена може да се намали броя и честотата на тези заболявания. За една лична хигиена са необходими някои важни пособия, сред които четки и пасти за зъби , конци за зъби и води за уста.

Как да си мием зъбите правилно и да поддържаме добра орална хигиена

Как да си мием зъбите правилно и да поддържаме добра орална хигиена?

Това са необходимите ни основни неща за почистване на зъбите от бактериите и натрупванията по тях.  След като са налице всички нам необходими пособия идва ролята на нашето желание, мотивация и сръчност.

Как да си мием зъбите правилно? – измиване отпред и отзад, равномерно – всички зъби!

Много хора търкат зъбите си с четка и паста, но това не означава, че те ги мият. Измиването на зъбите е важна хигиенна процедура, на която трябва да се обърне сериозно внимание.  Повечето хора използват четки за зъби със средна твърдост и търкат зъбите си само от предната им страна (видимата). Това е неправилно! По този начин се мият само предната изпъкнала зъбна повърхност, по която много рядко се задържа зъбна плака, защото тя е подложена на самопочистване.  Зъбите трябва да се четкат от всички страни с умерено прилагане на сила. Съществуват пациенти ,който натискат прекалено силно мислейки си, че така ще премахнат натрупалата се плака, но това не се случва даже обратното. При тях в един момент може да настъпи изтриване на емайла, тъй като триенето се осъществява само на дадени места. Не трябва да се мият само предните или само задните зъби. Необходимо е миенето да е на всички зъби.

Основни правила и начини за миене на зъбите

Съществуват много правила и начини за миенето на зъбите. Ние ще разгледаме основните няколко начина, които са доказали своите ползи.  Един много разпространен метод е метода на Бас. Тук четката за зъби се поставя на 45 градуса кум венеца.  Движенията са леки четкащи.  Целта е да се премахне възможно най-много плака. Когато се почистват предните зъби е необходимо четката да е перпендикулярна на зъбите. При този метод се отстранява плака от венечните джобове. Друг широко препоръчван метод е този на Чартър. Той е подобен на миналия метод, само че при него четката е насочена отново под 45 градуса, но косъмчетата не са насочени към венеца, а към коронката на зъба. Този метод е подходящ при  хора с редукция на венците или с широки интердентални пространства.  Друг много използван метод е ротационният. При него се извършват ротационни движения подобно на рисуването на дим или кръг. По този начин лесно се премахва полепналата плака.

При една добра комбинация от всички методи е възможно получаването на оптимален ефект. Необходимо е съчетаването на хоризонтални, вертикални ротационни движения за поддържане на добра орална хигиена. Необходимо е обръщането на допълнително внимание на междузъбните пространства чрез използването на конци за зъби. Тези пространства могат да се почистват и чрез използването на интердентални четки. Също е необходимо и използването на химически агенти при борба с плаката като водите за уста. Преди да се започне подържането на правилната хигиена е необходимо точно обяснение от стоматолога за вида четка, паста и вода.