0898 582 084

Кофердам или как се изолират зъбите от оралните течности

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 27/03/2015
Кофердам

Кофердам

Какво е кофердам или рубердам?

Най-общо казано „кофердам” е латексово или гумено платно, с което се изолират зъбите от оралните течности. Кофердам е немското наименование на латексовото платно, а на английски се нарича рубердам. Откритието на кофердама е през 1864 година от американски зъболекар. След това новото откритие навлиза бързо в зъболекарските практики в Съединените Американски Щати. В Германия навлиза след 30-те години. В Европа навлиза през втората половина на 20-ти век, а в България през последните няколко години. Използването на кофердам/рубердам в нашата страна е ограничено поради различни причини. На външен вид платното изглежда като квадратен латексов лист с дебелина няколко милиметра. То е еластично и може да се разтяга. Продава се в различни цветови нюанси, но най-често се срещат сини и зелени листове. Всяко платно коферадам се използва еднократно и е индивидуално за всеки пациент.

 Какво прави коферадама?

Кофердама се използва като помощно средство от страна на зъболекаря и не е задължително за лечението. Чрез него зъболекаря повлиява течностите в устата и качеството на своята работа.Чрез него освен от течностите зъбите и оперативното поле се изолира и от другите тъкани и лигавици. Кофердамът предпазва от попадането на частици при изпиляване на зъбите в гърлото на пациента. Също така кофердама предпазва от попадането на дезинфекционни материали по лигавиците или в гърлото. Такива са различните препарати като кислородна вода, натриевхипохлорид, йод, метронидазол, лимонена киселина, ЕДТА и др. използвани при различните лечения, от зъболекарите. Голяма част от дезинфектантите използвани в съвременната стоматология са с неприятен вкус. От друга страна коферадама предпазва от попадането на твърди частици или вода в гърлото и по този начин предпазва пациента от задавяне. Съществуват екстремни ситуации когато пациент може да погълне дори канален инструмент, който да предизвика задавяне. Кофердама предпазва и от такъв тип усложнение.

За какво се използва коферадм?

Кофердам може да се приложи при множество стоматологични манипулации. Когато се провежда едно кореново лечение (ендодонтско лечение), е показателно приложението му. Тогава той изолира ендодонциума на зъба от слюнката и по този начин предпазва от попадането на бактерии и разпространение на инфекцията. От друга страна предпазва лигавиците на пациента от попадане на дразнещите дезинфекционни разтвори. Кофердам се прилага и при лечението на кариес. При поставянето на пломби от фотополимер е необходима изключителна сухота. При прилагането на бондинг техники или директни фасети, кофердама е изключително полезен, тъй като е необходима сухота за залепването на бонда към зъба. При циментирането на пинлей и инлей също има широки показания за приложение. При изграждането на адхезивни мостове също се прилага коферадам. Друг плюс на платната за изолиране, е че намаляват зрителната умора у зъболекаря. Те спомагат с тъмният си цвят за изпъкване на белият цвят на зъб, което помага за по прецизна работа. Друга сфера на използването на кофердам е при провеждането на биологични лечения, при които се налага директно пулпно покритие.

Кофердама има ли недостатъци?

Както всяко нещо и кофердама има своите недостатъци. Един от тях е, че пациента трябва да седи дълго време с отворена уста. Това е неприятно за него защото настъпва умора в дъвкателните мускули и съответен дискомфорт. Друг недостатък е, че пациента диша изцяло през носа и това води до изсушаване на лигавиците в устата, което също е свързано с дискомфорт. Съществуват много хора които са алергични към латекс. При тях приложението на кофердам е противопоказно, защото може да се предизвика алергичен шок. При такива хора трябват да се ползват нитрилови ръкавици и платна и материали без наличието на парабени и латекси. При продължителното седене с отворена уста се изсушават зъбите което пречи в известна степен на зъболекаря да определи идеалният цвят на пломбите. Преди поставянето на кофердам пациента трябва да може да подържа перфектна орална хигиена. Недостатък също така е времето, което се отнема на зъболекаря за поставянето му. Когато се работи с платно за изолиране е необходимо да се използва аспирационна система. Чрез нея се азпирират течностите и аерозолите  от устата. Слюнката на пациента пък се отвежда чрез използването на слюносмукатели. Въпреки тези малки недостатъци кофердамът е едно от най-добрите средства за изолиране на оперативното поле.

Съществуват ли други рискове при употребата на кофердам?

Рискове съществуват от локално естество ако могат да бъдат класифицирани като риск. Те се срещат изключително рядко. Такива са например травматизиране на гингивит от страна на платното. Пукване или счупване на зъб при много стегнати кламери. Поглъщане или аспириране на кламери. Голяма част от тези рискове са само теоретични и реално в практиката се срещат рядко.

Как се поставя кофердам?

Преди да се поставя кофердам се избира вида на платното което се прави от зъболекар и пациент. След това се избира зъбът или зъбите на които ще се провеждат съответните манипулации. На специална плочка шаблон се поставя латексовият лист и с помощта на маркер се маркират зъбите. Чрез специален уред в платното се пробиват определени дупчици, които съответстват на зъбите, които ще се изолират. След това кофердама се поставя на зъбите и се фиксира с помощта на метални клампи или пръстени. Така сложеното платно се опъва върху една метална рамка и изолира зъбите. Възможно е за допълнителна ретенция да се ползват ластици към пръстените. Съществуват няколко различни начина за поставянето на кофердам. По кои начин ще бъде сложен е избор на съответният зъболекар. След края на лечението кофердамното платно се изхвърля, тъй като то е индивидуално за всеки пациент. Скобите и металните ограничители се автоклавират ако са за многократна употреба. Ако са пластмасови и са за еднократна употреба се изхвърлят и те.

Съществуват ли други начини за изолиране на работното поле?

Друг начин за изолиране на работното поле е чрез използването на лигнинови или памучни ролки. Това са други методи на изолация на работното поле. Те не са толкова ефективни колкото е изолацията с кофердам, но се използват широко в практиката. Те са по-евтин и по лесен за използване метод от зъболекарите.  Дори ако съответно поле не е изолирано с кофердам правилното и адекватно лечение и отношение от зъболекаря водят до чудесни резултати в денталната практика.