0898 582 084

Естетични пломби / фотополимерна пломба /

 • Posted by Д-р Стоян Маринов
 • On 24/05/2013
Естетични пломби- фотополимерна пломба

Естетични пломби фотополимерна пломба

Какво са естетични пломби ?

В съвременният динамичен свят естетиката е на голяма почит.  Както във всяко едно отношение така и в стоматологията естетиката се налага повсеместно. До преди години не се е обръщало особено внимание на крастотата на зъбите, а само на тяхната функция, то днес  красотата и функцията вървят ръка за ръка. Чрез напредване на технологиите станахме свидетели на ревулюционни открития в науката, медицината и в стоматологията. Чрез новите материали можем спокоино да създаваме красиви висококачествени, функционални и здрави пломби в  устата. В миналото са се използвали различни метали: злато, сребро, олово, амалгама. Днес те са заменени от новите модерни фотокомпозити. Чрез тя се правят нови хубави и съвременни пломби-фотополимени пломби или естетични пломби.

Какво трябва да се направи преди да се постави пломба?

За да се направи една качествена пломба, която да издържи във времето то зъболекарят трябва да спази комплекс от мерки. Когато се създава една пломба от тях трябва да се спазват няколко правила за да има оптимално качество. Ето и някои от тях:

 • Необходимо е кариесът да бъде изчистен до здрава тъкан.
 • Препарацията на кавитета трябва да отговаря на дадените стандарти.
 • Зъбът трябва да бъде добре изолиран от околните тъкани и течности.
 • Наличие на максимална сухота.
 • Поставяне на материалите на части и поетапно максимум по 1- 2мм на слой.
 • Правилни между зъбни контакти.
 • Правилно цветооформяне.
 • Правилни контакти със зъбите антагонисти.
 • Пресъздаване на правилните анатомични структури-фисури и туберкули.
 • Перфектна полираност и гладкост.

При спазването на тези прости условия правилно направените пломби много трудно могат да се различават от естественият зъб. Всичко това трябва да бъде изпълнено на ниво с доста старание и желание за да има добър резултат. Изработената естетическа пломба пресъздава точно анатомичните характеристики на зъбът. Гладкостта и правилното полиране не позволяват натрупването на бактерии и бактериална плака. При поставяне на високо естетични пломби е необходимо пациентите да са инструктирани за подържането на една добра орална хигиена за запазването им.

От какво са направени фотополимерните пломби?

Фотополимерните пломби са съвременни високо естетични пломби, които са съставени от множество различни материали и съединения. Всички ние помним старите амалгамени пломби от сребро и живак, който караха уснтана ни кухина да изглежда като от научно фантастичен филм. За щастие тези пломби вече са в миналото.

Съставът на фотополимерните пломби е разнороден и е на базата на пластмаси и съвременни полимерни молекули. В по-старите генерации фотополимери се съдържаше веществото бис-фенол, но в новите генерации то вече отсъства. Тое премахнато защото е давало алергични реакции. Тези вещества изграждат общо взето матрицата на самият фотополимер или меката му част.

В твърдата съставка на полимера се съдържат наночастици кварц, силиций, стъклени частици, пиро кристал и различни други съединения. Тези частици спомагат за твърдостта на фотополимера и неговата абразивоустойчивост.

Новите генерации фотополимери позволяват да бъдат с цвета на зъбите и със същата еластичност. Това допринася пломбата от фотополимер да не се различава от естественият зъб, а в същото време да е със същите естествени механични показатели както зъбът.

Как се поставя фотополимерна пломба?

Фотополимерните пломби в сравнение с други видове пломби се поставят малко по-трудоемко. След като зъболекар е обработил зъбните повърхности след почистването им от кариес е необходима една много хубава изолация на зъбите.Това обикновено се прави с кофердам или по друг начин.

Следва киселинната обработка на зъбите с ортофосфорна киселина. Това е процесът на ецване на зъбите. Първо се обработва емайла на зъбите след това дентина. Този процес трае около 30 секунди след което зъбът се промива обилно с вода.

След леко подсушаване следва процеса по така наречения бондинг на зъба. През този процес се поставя образно казано лепило на зъба. Това е свързващият агент между естествените зъбни тъкани и пломбата. Това е изключително важен етап от поставянето на фотополимерните пломби и към него трябва да се подхожда внимателно.

След като зъбът е бондиран вече следва поставянето на самата фотополимерна пломба. Самият фотополимер се нанася в няколко слоя. Поставя се поетапно и след всеки слой се облъчва с фотополимерна лампа за да се втвърди. Когато се нанесът и оформят всички слоеве фотополимер се оформя правилна зъбна анатомия и се прибягва към завършване на фотополимерната пломба.

Когато пломбата е готова следва тя да бъде старателно полирана. Това се прави с определени гумички абразиви и четки След като фотополимерната пломба е полирана следва да се гланцира и да се дадат инструкции на пациента как да я поддържа.

Може ли да се яде след пломба?

Да след поставяне на фотополимерна пломба пациента веднага може да яде без никакъв проблем. Съвремените фотополимерни пломби стават веднага достатъчно твърди веднага след като бъдат облечени с фотополимерната лампа.

Преди много години когато пломбите са се правили от дентална амалгама зъболекарите са казвали „сега не яжте два яаса“, за щастие този израз вече се чува доста рядко защото употребата на дентална амалгама е сведена до минимум.

Може ли да падне фотополимерна пломба?

За жалост фотополимерната пломба както и всеки друг вид пломби могат да се отлепят и паднат. Фотополимерните пломби се свържат химически и механически за твърдите зъбни тъкани, но въпреки това те също могат да паднат.

С течение на времето фотополимерите стареят и в тях се получават химически и механически промени. Когато една пломба започни да старее с течение на времето в нея може да се получат микропукнатини и тя да се напука и падне.

За най-голямо щастие съвременните фотополимери с които работим в денталната клиника са на изключително ниво и падане или счупване на пломби се забелязва изключително рядко.

Може да се развие кариес около пломба?

За жалост около всеки тип пломба може да се развие кариес. Той се означава като вторичен кариес. Това може да се случи по ред причини. Ако първичният кариес не е бил достатъчно старателно почистен може да се образува нов кариес.

За жалост колкото и добре да бъде поставена фотополимерна пломба между нея и естествените зъбни тъкани винаги ще има микро процеп. На ръбът на микро процепът може да се събира с течение на времето зъбна плака, която да предизвика развитие на кариес.  

Какви грижи се полагат за фотополимерните пломби?

За да могат така направените фотополимерни пломби да седят години в устата на пациента, той трябва да полага и определени грижи за тях. Ходенето на зъболекар за редовни профилактични прегледи е задължително. Посещенията за премахване на зъбен камък и зъбна плака също не трябва да се изпускат, тъй като натрупването на бактерии по зъбите предизвиква кариес.