0898 582 084

Зъбен камък

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 03/02/2013

Какво е зъбен камък?

Зъбният камък е причината за множество и различни заболявания в устната кухина. Зъбният камък и бактериалната плака са съставени от микроорганизми (бактерии, вируси), хранителни остатъци, клетки от меките тъкани в устата (език, бузи, лигавици), въглехидрати, захари, протеини, киселини и др. Лошата орална хигиена води до натрупването на бактериална плака, а нейното стареене до образуването на зъбен камък. Зъбният камък е основната причина за развитието на гингивит и периодонтит (пародонтоза), от своя страна тези заболявания имат връзка със сърдечно съдови заболявания. Зъбният камък и бактериалната плака се виждат като отлагания по зъбите с различен цвят. С течение на времето започват да потъмняват.

Какви симптоми имат заболяванията?

Без зъбен камък

Без зъбен камък

Симптоматиката на заболяванията предизвикани от тях са кървене от венците при четкане на зъбите или спонтанно, зачервяване на венците, лек отток и подуване на папилите (венецът между зъбите), неприятна миризма, неприятен вкус.С течение на времето тези симптоми се засилват започва , образува се първо венечен а след това и костен джоб, следва разклащане на зъбите и загуба (стопяване на костта държаща зъбите).След това следва загуба на съответните зъби.Добре е още при първи симптоми да се потърси компетентна стоматологична помощ.
Преди премахването на зъбен камък

Как може да бъде избегнатo това?

Много лесно и бързо могат да бъдат повлияни ранните симптоми, а даже и голяма част от късните с подходящ план на лечение. Планът на лечение се извършва едновременно от стоматолога и пациента. Започва се с едно правилно почистване на зъбният камък. Почистването се извършва с ултра звук.След почистването следва щателно полиране на зъбните тъкани, тъй като в голям процент те остават грапави.Полирането се извършва с четка и паста след което се полира със сода дори и за най-фините грапавини.Зъбите вече придобиват естественият си цвят.След инициалното почистване следва инструктаж за самоподдържане на оралната хигиена. Може да бъде предписана вода за уста и контролни прегледи.

Колко често трябва да бъде почистван зъбният камък?

Зъбният камък е желателно да бъде почистван два пъти в годината или казано иначе на всеки 6 месеца.Това разбира се зависи от скоростта на натрупване на зъбен камък и правилният оралнохигиенен контрол воден от пациента.При пушачи и хора с ортодонтски анoмалии и хора с рискови професии зъбният камък трябва да се чисти на по-кратки периоди.Редовното почистване и правилната орална хигиена могат да ни предпазят от коварните възпалителни заболявания, като пародонтоза и гингивит. Чистите и здрави зъби са гаранция за доброто ни орално здраве и самочувствие.
След премахването на зъбен камък