0898 582 084

Зъбен камък

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 03/02/2013

Какво е зъбен камък?

Зъбният камък е причината за множество и различни заболявания в устната кухина. Зъбният камък и бактериалната плака са съставени от микроорганизми (бактерии, вируси), хранителни остатъци, клетки от меките тъкани в устата (език, бузи, лигавици), въглехидрати, захари, протеини, киселини и др. Лошата орална хигиена води до натрупването на бактериална плака, а нейното стареене до образуването на зъбен камък. Зъбният камък е основната причина за развитието на гингивит и периодонтит (пародонтоза), от своя страна тези заболявания имат връзка със сърдечно съдови заболявания. Зъбният камък и бактериалната плака се виждат като отлагания по зъбите с различен цвят. С течение на времето започват да потъмняват.

Какви симптоми имат заболяванията?

Без зъбен камък

Без зъбен камък

Симптоматиката на заболяванията предизвикани от тях са кървене от венците при четкане на зъбите или спонтанно, зачервяване на венците, лек отток и подуване на папилите (венецът между зъбите), неприятна миризма, неприятен вкус.С течение на времето тези симптоми се засилват започва , образува се първо венечен а след това и костен джоб, следва разклащане на зъбите и загуба (стопяване на костта държаща зъбите).След това следва загуба на съответните зъби.Добре е още при първи симптоми да се потърси компетентна стоматологична помощ.
Преди премахването на зъбен камък

Как може да бъде избегнатo това?

Много лесно и бързо могат да бъдат повлияни ранните симптоми, а даже и голяма част от късните с подходящ план на лечение. Планът на лечение се извършва едновременно от стоматолога и пациента. Започва се с едно правилно почистване на зъбният камък. Почистването се извършва с ултра звук.След почистването следва щателно полиране на зъбните тъкани, тъй като в голям процент те остават грапави.Полирането се извършва с четка и паста след което се полира със сода дори и за най-фините грапавини.Зъбите вече придобиват естественият си цвят.След инициалното почистване следва инструктаж за самоподдържане на оралната хигиена. Може да бъде предписана вода за уста и контролни прегледи.

Колко често трябва да бъде почистван зъбният камък?

Зъбният камък е желателно да бъде почистван два пъти в годината или казано иначе на всеки 6 месеца.Това разбира се зависи от скоростта на натрупване на зъбен камък и правилният оралнохигиенен контрол воден от пациента.При пушачи и хора с ортодонтски анoмалии и хора с рискови професии зъбният камък трябва да се чисти на по-кратки периоди.Редовното почистване и правилната орална хигиена могат да ни предпазят от коварните възпалителни заболявания, като пародонтоза и гингивит. Чистите и здрави зъби са гаранция за доброто ни орално здраве и самочувствие.
След премахването на зъбен камък

Боли ли почистването на зъбен камък?

Почистването на зъбен камък е безболезнена процедура. Много пациенти се страхуват от почистване на зъбен камък защото си мислят, че ще има болка и дискомфорт. Зъбният камък се почиства с ултразвукови уреди наречени скалери. Те вибрират много бързо и буквално го отлепват от повърхностите на зъбите.

Когато се почиства зъбен камък може да има известно кървене от венците. Това е така защото когато венецът е възпален кръвоносните съдове са разширени и се пукат при почистването. Това е напълно нормално при този вид процедури.

След почистването и полирането на зъбите с air-flow пациентите усещат зъбите си гладки и чисти. През следващите няколко дни пациентите може да усещат лек дискомфорт и леко изтръпване на зъбите, но не и болка. Почистването на зъбния камър и полирането са еди от най-приятните стоматологични процедури споделят с нас пациентите ни.

Вярно ли е че при почистване се уврежда емайла?

Това твърдение е абсолютно не вярно. Това е все едно да кажем че ако си мием ръцете ще си увредим кожата. Когато се почиства зъбен камък с ултразвук уредът вибрира по такъв начин че може да премахне само зъбния камък, но не и емайла на зъбите. Емайлът е изключително твърд и за неговото премахване са необходими диамантени борчета, а те не се използват за премахване на зъбен камък.

Истина ли е че почистването на зъбен камък води до по-бързото му натрупване?

Не това твърдение също е не вярно. Това е поредният мит. Когато зъбите са хубаво почистени и полирани се получават гладки повърхност върху които по-трудно се закрепват микроорганизми. От друга страна когато има натрупан зъбен камък и бактериална плака те създават грапава повърхност и натрупването се ускорява.

Има ли начин за отстраняването на зъбен камък в домашни условия?

Съществуват много твърдения че зъбния камък може да се премахне самостоятелно в къщи, обаче това е невъзможно. Всеки опит за отстраняването му с помощта на сода за хляб, кокосово масло, бирена мая, сол, активен въглен, клечки за зъби, игли и какво ли още не само може да доведе до нараняване на лигавиците или на самите зъби. Премахването на зъбния камък трябва да се извършва от специалисти зъболекари, които знаят как се премахва професионално.