0898 582 084

Зъбна плака

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 14/04/2023

Зъбна плака

Зъбна плака или само плака се явява биофилм, който полепва по твърдите зъбни тъкани. Тя може да се види с невъоръжено око. По зъбите се виждат като белезникави и жълтеникави отлагания в шийките и по видимите зъбни повърхности. Зъбната плака е основният виновник за редица зъбни и орални заболявания. Ако не се почиства навреме зъбната плака може да предизвика доста щети на нашето здраве и самочувствие.

зъбна плака

зъбна плака

Зъбна плака се образува, когато се занижи оралната хигиена. Ако плаката не се премахне бързо след натрупването си тя много лесно преминава в зъбен камък. Зъбната плака много лесно възпалява венците и предизвиква заболявания на зъбите и меките тъкани.

Какво представлява зъбната плака?

Зъбната плака има доста сложен състав. Голяма част от съставът й е от микроорганизми. В зъбната плака се съдържат множество облигатни микроорганизми, но с времето и по-голямото й натрупване те стават паразитни и патогенни. Първоначално микроорганизмите са аеробни, но с течение на времето стават анаеробни и започват отделяне на токсини и киселини. Също така в плаката се съдържат остатъци от храна,излющени  епителни клетки от лигавиците в устната кухина, полизахариди, монозахариди, множество киселини и токсини.

Зъбна плака-как се образува и натрупва?

Зъбна плака се натрупва когато се занемари хигиената. Процесът по натрупване на зъбна плака може да се наблюдава само под микроскоп. Първоначално по зъбите полепват адхезивни молекули-монозахариди намиращи се в слюнката. Следва залепване на отделни микроорганизми, които създават подходяща среда за колонизиране от други микроорганизми. Едни видове бактерии отделят киселини и вещества, които благоприятстват развитието на други. Погледнато под микроскоп структурирането на тези микроорганизми приличат на царевичен кочан.

В устата образуваната  зъбна  плака се вижда като бял  текстуриран налеп подобен на филц, здраво закрепен към зъбните повърхности. Биофилмът е полу прозрачен и в него има подходящи условия за развитието на микроорганизмите, защото те са защитени от външни фактори. С течение на времето зъбната плака матурира и започва отлагането на калциеви йони. По този начин зъбната плака преминава в зъбен камък.

Причини за натрупването на зъбна плака:

Причините за натрупване на зъбна плака са много и най-различни. Трябва да отбележим, че натрупването на зъбна плака е нормален процес. Причините за натрупването са доста, но при някои хора натрупването е по-силно отколкото при други. Видовете микроорганизми, които се съдържат в самата зъбна плака влияе и за нейното натрупване.

Съставът и консистенцията на слюнката са много важни за степента на натрупване. Генетичните фактори също са отговорни за натрупването. Различните ортодонтски аномалии и изкривявания на зъбите имат важна роля, защото тези места трудно се почистват и са предилекционни за натрупването на плака.

зъбна плака при ортодонтски аномалии

зъбна плака при ортодонтски аномалии

Храненето и диетата която се спазва играят важна роля за образуването и натрупването на плака. Хора които са на диета с по-високо съдържание на протеини натрупват по-малко количество плака от тези които са на въглехидратна диета. При хранителен режим с по-високо съдържание на фибри плака се натрупва в по-малки количества.

Факторът устна хигиена е най-важен. Ако човек не почиства зъбите си минимум два пъти на ден, матурацията на плаката става пълна и нейното натрупване се ускорява. При нередовна или неправилна орална хигиена зъбната плака прераства в зъбен камък. Зъбният камък може да се премахне само от зъболекеар в дентална клиника.

Допълнителни фактори за натрупване на зъбна плака:

Допълните фактори влияещи за натрупването на зъбна плака са неестествени, т.е придобити фактори. Такива са например ятрогенните фактори. Това са всички неправилно направени пломби, коронки, мостове, протези, зъбни украшения, вини за изправяне на зъбите, брекети и всички изкуствено направени неща в устната кухина.

Друг важен фактор е употребата на тютюневи изделия и пушенето. Цигареният дим създава изключително благоприятни условия за развитието на анаеробни микроорганизми, които се срещат в големи количества в зъбната плака и зъбният камък.

Приемът на някои лекарства също може да ускори натрупването на плака. Състояния като диабет и синдром на Сьогрен, както и при хора с намалено слюноотделяне са фактори отговорни за по-сериозното образуване на плака.

Диета със захар спомага за натрупването.

Множество изследвания показват колко е вредна захарта за зъбите и за нашето здраве. Когато след ядене и пиене зъбите не се почистят по повърхността на зъбите попадат микроскопични остатъци от храна. Когато консумираме захар микроорганизмите много бързо бързо я метаболизират и заедно с хранителните остатъци създават отлична среда за развитието си.

Сладките храни и напитки стимулират развитието на патогенни микроорганизми, които произвеждат множество киселини и токсини. Най-често те произвеждат млечна кисленина, която извлича калциевите йони от емайла на зъба. По този начин започва развитието на кариесът. Други бактерии произвеждат сярни съединения, които са отговорни за лошият дъх.

Къде се натрупва плака най-много?

Съществуват предилекционни места за натрупване на плака. Такива може да са междузъбните пространства. За тях е необходима употребата на конец за зъби. Друго място за задържане на плака са фисурите по дъвкателната повърхност на зъбите.

зъбен камък в следствие от натрупване на плака

зъбен камък в следствие от натрупване на плака

Плака се събира и по неправилно направени ортопедични изделия като мостове и коронки.

Какви заболявания предизвиква зъбната плака?

Зъбната плака предизвиква най-честите заболявания на зъбите и устната кухина. Тя е отговорна за развитието на кариесът, който е най-разпространеното заболяване на твърдите зъбни тъкани. Плаката е отговорна и за заболяванията на меките тъкани в устната кухина и на пародонта. Това са гингивита и пародонтитът-пародонтоза.

Зъбна плака-почистване

Почистването на зъбната плака може да се направи от всеки един пациент, който може правилно да провежда и поддържа орална хигиена. Необходимо е правилно да се използват четката и паста за зъби за да бъде адекватно премахната бактериалната плака.

Зъбите и лигавиците е необходимо да се измиват правилно. Първо зъбите трябва да се измиват с правилни движения от всички страни. След това Е необходимо да се почистват междузъбните пространства с помоща на конец. Когато се премахнати всички отлагания по зъбите е необходимо да се използва и вода за уста. Във водата за уста има вещества забавящи развитието на бактериите.

Плака по зъбите на дете?

Зъбна плака се натрупва и по детските зъби. Много често в пката по детските зъби се развиват меланогенни микроорганизми. Те придават тъмен цвят на зъбките и изглеждат като мръсен налеп. Когато това се случи е необходимо зъбите да се почистят от зъболекар с помощта на ултразвук или сода под налягане- Air-Flow.

Повишен риск при бременни.

Бременните жени са склонни да натрупват плака и зъбен камък. Това се случва защото приемат храна по-често и защото бактериите в устата са хормонално зависими. Много често през периода на бременността се развива гингивит при бременност. Бъдещата майка е необходимо да посещава зъболекар редовно и да се грижи за здравето на своите зъби и венци.

Кога трябва да се посети зъболекар?

Пациентите които са предразположени към натрупване на зъбна плака и зъбен камък е необходимо да посещават зъболекар по-често. Редовните прегледи в денталната клиника направени от специалист ще намалят риска за развитие на кариеси и пародонтални заболявания.Необходимо е да се спазва освен лична хигиена да се прави професионално почистване от зъболекар поне веднъж на 5 -6 месеца.

Каква профилактика съществува?

Профилактиката се изразява в поддържане на една добра лична хигиена. Всеки човек трябва да мие зъбите си поне два пъти на ден. Също е необходимо да се употребява канец за зъби и вода за уста. Чести профилактични прегледи от зъболекар за отстраняване на проблемите превантимно преди да са се задълбочили.