0898 582 084

Зъбни украшения

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 29/12/2013

Какво представляват зъбните украшения /камъче/?

Зъбни украшения са допълнителни орнаменти поставяни от зъболекар за подобряване на естетиката на зъбите. Те се слагат по молба на пациента и могат да са изработени от различни материали. Те могат да са от метал било то благороден или неблагороден, могат да са от цирконий, от скъпоценни или полускъпоценни камъни, могат да са от акрил или стъкло. Не зависимо от какъв материал са направени те са полирани по такъв  начин, че пречупват светлината и блестят ярко.

Зъбните украшения или камъчета на зъбите се поставят за подобряване на есттиката или за прикриване на недостатък. Наприме зъбно украшение може да се постави за да се прикрие наличието на пломба, поставена за лечение на кариес.

Зъбни украшения

Зъбни украшения

Какви видове зъбни украшения съществуват?

Съществуват различни видове украшения. Разделят се по вида на използваният за направата им материал. Също така те могат да бъдат в различни форми в зависимост от предпочитанията на пациентите. Зъбните украшения могат да бъдат и комбинирани от метал и скъпоценни камъни, като могат да са в различна форма. Най-често се наблюдават под формата на единично диамантче или друг вид скъпоценен камък. Също така се срещат под формата на звездички, сърчица и детелинки. Немската компания Vivadent предлага на пазара специфични полублагородни украшения, в които има инкорпорирани множество призматични кристали, които отразяват светлината много силно. Зъбните украшения могат да бъдат индивидуално избрани като цвят форма дори зодия. Всичко зависи от естетическата потребност на пациента и разбира се от колаборацията му с лекуващият зъболекар.

Кога се поставят зъбните украшения?

Исторически е установено че те имат много дълга история. Открити фосилизирани останки показват, че древните южно американски култури са си поставяли зъбни украшения. В изследвани черепи са открити инкрустирани рубини и сапфири с изключителна точност. Притежателите на такива украшения по зъбите си са били благородници. Изследванията показват, че останките са на около 2500 години което показва развитието и  културата на древното общество. Пикът на употребата на зъбни украшение е след 90-те години на 20-ти век. Голямо влияние оказва рап културата за използването на зъбни украшения. След пика на модата да променяме сами тялото си  посредством татоси и пиърсинг денталните украшения заеха своето място в естетиката. По статистически данни по често към такъв вид разкрасяване прибягват млади хора предимно момичета. Възрастовата група е около 14 до 26 годишна възраст, но в практиката се забелязват известни различия.

Как се поставя украшение в устата?

Диамант или циркониево камъче или какъвто и да е друг орнамент се поставя от зъболекар. В миналото се е поставял след като в емайла на зъба се изрязва микроскопична дупчица служеща за ложа на камъчето. При тази интервенция се нарушава леко целостта на емайла. След което емайла се обработва с киселина (ецване) и се поставя лепило (бонд). Накрая образуваната кухина се запълва с течен фотополимер (flow)  и се поставя съответното зъбно украшение. Следва облъчване със светлина и камъчето е залепено. Съвременният метод на залепване е чрез адхезивна система без нарушаване целостта на емайла на зъба. Той се обработва само с киселина и лепило. Всеки зъболекар избира сам метода на залепване на украшението. Избора на метод зависи и от самото украшение и от материала, от който е направено.

Колко време могат стоят в устата зъбни уркашения?

Това е много индивидуално и зависи от множество фактори. Общо казано е, че колкото поиска пациента, защото може да се махне по всяко време. Обикновено периода може да е от 6 месеца до няколко години. Това зависи от това колко умора ще се натрупа на адхезивният материал. Също така зависи от вредни навици, хранителни режими, парафункции, бруксизъм, орално-хигиенни навици и др.

Как се усеща кристалчето в устата?

Размерите на кристалите са много малки. Стандартните им размери са от 0.4-0,9 мм в дебелина и 1,8-3,00 мм в ширина. Това пак зависи от вида на украшението и зъбът, на който ще се постави. В първият момент денталният орнамент ще се усеща известно време като чуждо тяло. Това изчезва за няколко часа до няколко дни след поставянето му.

Свалят ли се камъчетата и това боли ли?

Камъчетата могат да бъдат свалени много бързо и лесно от зъболекар. Свалянето им както и поставянето са абсолютно безболезнени и не причиняват никакъв дискомфорт у страна на пациента. Ако са сложени по по-старият метод описан по-нагоре в статията дупчицата останала в зъбчето се запълва от течен фотополимер. След това пломбичката се заглажда и няма никаква разлика с естественият зъб и никои не би забелязал, че на съответното място някога е имало зъбно украшение.

Пречи ли на почистването зъбният диамант?

Не непречи. Дори след поставянето му зъболекарите съветват да се полагат още по-насочени гриви за личната орална хигиена. Единственото което не се препоръчва много е използването на електрическа или ултразвукова четка за зъби.

На кои зъби се слагат диамантчета?

Най-често се слагат на предни зъби, които се виждат. Слагат се на втори латерални резци и на кучешки зъби. По принцип това са препоръчваните от зъболекарите места за поставянето им.

Могат ли да паднат от самосебе си камъчетата?

Да рядко се случва но могат да паднат при дъвчене. Ако това се случи и те бъдат погълнати няма никакви рискове за здравето на пациента. Те са изработени от инертни материали, които не се усвояват от стомашно-чревният тракт. Поради това те излизат от тялото ни по естествен път.

Може ли да има някакви усложнения след поставянето им?

По принцип усложнения се наблюдават изключително рядко. В някои случай при занемарена орална хигиена може да се развие вторичен кариес, но това са много редки случаи.

Пречат ли камъните на стоматологични манипулации?

Не по никакъв начин зъбните украшения не пречат за бъдещи зъболекарски интервенции по зъбите или за провеждането на профилактични грижи като почистване на зъбен камък или професионална орална хигиена. Преди поставянето на украшение е хубаво зъбите да са изчистени от зъбен камък и налепи и пациента да се консултира с лекуващият го зъболекар за естетическият ефект и избор на камъче или орнамент.