0898 582 084

Домашно Избелване на зъби или при зъболекар?

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 06/05/2013

Какво представлява избелване на зъби?

Избелване на зъби е една от най-често прилаганите естетични манипулации в денталните клиники и зъболекарски кабинети по света.

Избелване на зъбите е козметична процедура, чрез която се цели да възвърне изключително белия и привлекателен цвят на зъбите.

избелване преди реставрация

избелване преди рествриране на зъбите

Избелване на зъбите може да се направи професионално в дентална клиника или самостоятелно в домашни условия, но задължително след консултация с добър зъболекар.

Преди да се предприеме избелване е необходимо дадения зъболекар да направи някои задължителни манипулации. Чрез избелването на зъбите се премахват в дълбочина оцветяващите вещества, които карат зъбите ни да изглеждат по-тъмни и грозни.

Какви са причините за преоцветяването на зъбите и на кои зъби може да се направи избелване на зъби?

Причините за потъмняването на зъбите са страшно много. Една от причините за потъмняването на зъбите е стареенето на организма. С увеличаване на възрастта на индивида неговите зъби стават по тъмни. Поради това младите хора винаги имат по-светли зъби от възрастните. Друга причина за потъмняването на зъбите се крие в генетичните ни фактори. Има гени, които отговарят за цвета на зъбите. По принцип хората с по-тъмна кожа имат и по-тъмни зъби. Зъбите на хората могат да се преоцветят и от различни заболявания или патология настъпила с годините. Например зъбите могат да се преоцветят в следствие на да кажем една флуороза или развитието на кариес на предните зъби.

Зъбите могат ли да потъмнеят и да се преоцветят по естествен начин?

Да могат да се пре оцветят по естествен начин и това става например с консумацията на пре оцветяващи храни и напитки. Оцветяване на зъбите по естествен път може да се случи при чест прием на оцветяващи напитки като кафе, кола, сок от боровинки, черен чай и други. Оцветяването на зъбите може да настъпи и при консумация на някой храни като например шоколад, боровинки, грозде и много други. Вредните навици като тютюнопушене също водят до потъмняване и преоцветяване на зъбите. Лекарства като например антибиотици от групата на доксациклините и тетрациклините също могат да доведат до промяна на цвета на зъбите.

На всеки човек ли може да се направи избелване на зъби и има ли заболявания, при които не може да се направи?

По принцип не съществуват противопоказания за избелването на зъбите при никого. Съществува един вид генетично метаболитно заболяване при което болният не може да катализира водороден пероксид. При този тип хора избелването на зъбите или не трябва да се прави или да се прави с повишено внимание. Задължително условие преди провеждане на избелването е да няма развалени зъби и всички кариеси да са санирани.

Може ли да се избелват умъртвени зъби?

Да, съществуват методи на избелване и на девитализираните зъби. Тези методи на избелване на зъбите се наричат ендогенно избелване на зъбите. Това са малко по-рискови методи на избелване, тъй като крият някои особености и имат опасност от определен тип усложнения.

Как се осъществява химически избелването на зъбите?

Избелването на зъбите е сложен химически процес. Ще го обясним възможно най-просто. Геловете за избелване на зъбите съдържат активни вещества които под действието на светлината се разпадат на свободни радикали. Тези свободни радикали се свързват с пигментните молекули намиращи се в зъбите и ги извличат. Разбира се този процес отнема известно време, но това е един сигурен и бърз начин да имаме красива и бяла усмивка.

Съществува ли метод за мигновено /моментално/ избелване на зъбите?

За жалост моментално избелване на зъбите е невъзможен все още. Всяко избелване на зъбите включително кабинетното офис избелване изисква определено време. Разбира се времето зависи от това в каква степен искаме да постигнем белота.

Какви видове избелване на зъби съществуват?

Има два вида избелване на зъби- кабинетно избелване на зъбите /офис избелване/ и домашно избелване. Не зависимо какъв тип избелване ще се прави винаги е необходима предварителна консултация със зъболекар и посещение в денталната клиника.

Разкажете ни как се прави професионално офис избелване на зъбите?

Това е най-надеждния метод за избелване на зъбите. Той се осъществява в дентална клиника от специалист зъболекар и се прави под стриктен контрол от него. При тази процедура в рамките на едно максимум до две посещения пациента получава бяла и красива усмивка. При кабитентото избелване на зъбите дадения зъболекар първо установява наличието на пломби на предните зъби и наличието на умъртвени зъби, както и наличието на различни заболявания или възпаления в устата.

Какви са етапите на клиничното офис избелване правено от зъболекар?

В дентална клиника СМ Дентал консулт ние имаме точен и ясен протокол или алгоритъм за всяко едно лечение или в случая избелване, а ето и какви са те.

Птрви етап е преди същинското избелване на зъби

Първият етап при всяко едно лечение е преглед и запознаване с пациента. Следва снемане на подробна анамнеза и подписване на съответните документи. Вторият етап от избелването на зъбите е определяне на изходния цвят на зъбите на пациента и направата на фотоснимки за наличие на фотодокументация. През това време с пациента се обсъжда какъв цвят би се постигнало, определя се и какъв тип е оцветяването на зъбите му.

Третия етап е изборът на система за избелване на зъбите и начинът, по които те ще се избелят. При офис избелване това се прави с помощта на лазер най-често. При използването на тази техника се гарантира дълготрайност на цвета. Четвърти етап е почистването на зъбите от зъбен камък, зъбна плака, налепи и др. Зъбите се полират много хубаво с пасти, четки, гелове, сода и др.

Петият етап е етапът по изолиране на зъбите от меките тъкани на устата. Това се осъществява чрез използването на специални платна за изолация на устни и бузи, както и на венците и всички меки тъкани. За тази цел се използва гел подобен на фотополимерите или т.нар liquid dam.

Същинското избелване на зъбите.

Шестият етап на избелването на зъбите вече е същинското избелване. При него се нанася специален избелващ гел по предните видими части на зъбите. Това се прави внимателно и много прецизно от зъболекаря.

Последва активирането на гела от уред / машина за избелване/ или както е известно сред хората лазер за избелване. Освен с лазер избелването може да се направи и по друг начин, но дълготрайността на цвета е по-продължителна при използването на лазера.

След приключване на избелването избелващия гел се премахва внимателно за да не попадне на меките тъкани, защото има опасност да ги изгори.

Избелване на зъби

професионално избелване на зъбите в дентална клиника СМ Дентал консулт

Премахват се гингиво протекторите и предпазителите на меките тъкани. Зъбите и цялата уста се измиват много хубаво. По зъбите се поставя за всеки случай реминерализиращ гел за заздравяването им.

Правят се фотоснимки и се определя получения нов бял и красив цвят на зъбите. На пациента се дават инструкции как да поддържа дълготрайно цвета на зъбите си.

Разкажете ни за домашното избелване на зъби.

Другият начин да постигнем бели зъби е домашното избелване на зъбите. Този тип избелване се провеьда от самият пациент в къщи. Това е по не сигурния метод за избелване на зъбите в сравнение с офис избелването. За да се направи домашно избелване е необходимо пациента първо да има специални шини за избелване. В тях пациента сам поставя избелващият гел от системата за избелване. Според вида на гела за избелване пациента седи известно време час два с шините за няколко дни. Преди да се прави домашно избелване пациента задължително трябва да бъде консултиран от зъболекар.

Какво представляват шините за избелване?

Шините за избелване на зъбите в домашни условия приличат малко на боксьорски шини. Те се правят от прозрачна пластмаса от зъботехниците по предварителна отливка от зъбите на пациента.  В тях има специални резервоари за поставяне на избелващия гел. Всяка шина за избелване е индивидуална.

Има ли рискове при домашно избелване на зъби?

Да, при домашно избелване на зъби има по-сериозни рискове отколкото при офис избелване. Все пак домашният метод не се извършва под наблюдението на специалист зъболекар. Рискът е от развитие на свръхчувствителност на зъбите и съответно болка. Друго нежелано усложнение е ако зъбите станат на петна и не се избелят равномерно. Никой не иска да ходи с шарени зъби.  Риск при домашното избелване е и изгарянето на венците, което може да се случи при излизане на гела от шината. Домашното избелване е по-евтин вариант спрямо офис избелването, но крие по-сериозни рискове за здравето на пациента.

Болезнено ли е избелването на зъби?

Съществува мит, че избелването на зъбите е болезнена процедура. Това не е вярно. Правилно направеното избелване на зъбите в клинични условия от специалист зъболекар е абсолютно безболезнена процедура. Хипотезите за болка при избелване е същото да кажем, яе има болка при изрусяване на косата или при подстригване. Съвременните системи за избелване на зъби са обогатени на флуорни йони, които заздравяват емайла на зъба и спират чувствителността. Всеки пациент трябва да бъде сигурен, че когато едно избелване се прави под зоркия поглед на специалист в денталната клиника и се спазват стриктно етапите на избелването болка и проблеми няма да има.

Какви системи за избелване на зъби използвате?

В дентална клиника СМ Дентал консулт използваме професионални системи за избелване на американска фирма. Използваме само сертифицирани продукти с марка opalescence. Тези системи за професионално и домашно избелване за момента са най-добрите и за това се прилагат в нашата дентална клиника.

Какво съдържат системите за избелване на зъби?

Системите за избелване на зъби използвани за професионална употреба в нашата дентална клиника съдържат 40% водороден пероксид под формата на гел. Това е основната активна съставка, която е отговорна за избелването на зъбите.  Разбира се освен нея има стабилизатори и множество активиращи вещества. Те под действието на светлината се разпадат и активиарт избелващите агенти. Системите за домашно избелване съдържат почти същите съставки с тази разлика че там процентите са много по-ниски като процентите са 10% или 16% водороден пероксид.

Какво представляват лентичките за избелване на зъби?

Лентичките за избелване на зъбите добиха популярност през последните години. Те се явяват като средство за допълнително домашно избелване, прилагано от пациента. При тяхното използване няма контрол от лекуващия зъболекар. Лентичките за избелване на зъбите заместват донякъде шините за домашно избелване. Те съдържат в себе си избелващ агент, който действа по същия начин както и при шината за домашно избелване. Разликата, е че лентичките за избелване на зъби се залепват по предната видима повърхност на зъбите и остават в плътен контакт със зъба няколко часа. Рисковете при използване на лентички за избелване на зъбите са същите както и при домашното избелване а именно чувствителност, петна по зъбите, изгаряне на меките тъкани, неясен резултат.

Какви уреди за избелване на зъби има?

За професионална употреба има лампи за избелване на зъбите. Това са високо специализирани уреди за избелване и са само за професионална употреба от квалифициран персонал. За домашна употреба има малки портативни избелващи лампи. Техният интензитет на светене е доста по слаб от професионалните лампи за избелване на зъби.

Може избелващите пасти за зъби да ни избелят зъбите?

Избелващите пасти за зъби само поддържат нашите зъби по-светли. Те не могат самостоятелно да избелят зъбите, тъй като нямат в състава си толкова силни избелващи вещества. Тяхната ефективност зависи от множество фактори като например типът на хранене на пациента, консумацията на оцветяващи храни и напитки, тютюнопушенето. Избелващите пасти за зъби са доста по-абразивни от конвенционалните пасти за зъби. Поради този факт те не се препоръчват при хора с чувствителни зъби и се препоръчва избягването им.  Ние препоръчваме избелващи пасти за зъби да се ползват след професионално офис избелване за стабилизиране на цветовете няколко дни след избелването.

Кога препоръчвате домашно избелване, лентички и избелващи пасти за зъби?

Ние препоръчваме използването на методи за домашно избелване, както и използването на лентички за стабилизиране на цвета след като се проведе офис избелване. Ако даден пациент иска максимално бели зъби, което ние като зъболекари никога не препоръчваме, може да се приложат допълнителни методи за избелване.

Колко дълго трае едно избелване на зъби?

Времето на самата процедура по избелване на зъбите в денталната клиника трае от 30 минути до час и половина. Това зависи от системата за избелване и от степента на белота която целим да постигнем. Домашните методи за избелване имат продължителност до 14 дни на процедурите.Иначе ефектът от избелването е дълготраен. В повечето случай той е от няколко месеца до няколко години. Това зависи много от това какъв режим спазва пациента.

избелени зъби

Професионално избелване на зъби

Зависи от степента на орална хигиена, която спазва, от наличието на вредни навици като тютюнопушене и др. Много е добре след направено едно професионално избелване на зъби на всеки шест месеца да се прави поддръжка било то с няколко дневно домашно избелване или професионално с ниска концентрация на избелващия гел.

На всеки шест месеца пациента трябва да поддържа оралната си хигиена като му се прави професионално почистване на зъбен камък и зъбна плака. Когато се правят тези процедури зъболекарят, който го следи може да каже има ли нужда от допълните мероприятия за поддържане на цвета.

Какви народни методи могат да се ползват вместо избелване?

Общо взето почти нищо не може да се използва за избелване на зъбите от народната медицина. Съществуват множество митове за избелване на зъбите с кислородна вода, активен въглен, сода за готвене, морска сол и какво ли още. Употребата на такива препарати може сериозно да увреди зъбите и венците.

От какво зависи цената за избелване на зъбите?

Цената за избелване на зъбите зависи от това какъв метод на избелване ще се прави. Най-евтиния вариант за избелване на зъбите е домашните методи на избелване. Най-скъпото избелване е професионалното офис избелване. Цената се определя от това каква техника се използва, количеството консумативи, трудът на зъболекаря.

На кои хора и защо се прави избелване на зъбите?

В нашето модерно общество все повече хора коригират цвета на зъбите си. Това се прави с цел зъбите да изглеждат по-красиви, по-здрави и пациента да има приятна външност и да се чувства по-добре. Ниската цена на професионалното избелване и достъпните методи за домашно избелване стимулират все повече хора да си правят избелване на зъбите. Избелването става изключително популярно след бума на киното с множество популярни холивудски филми.

Наличието на красива бяла и здрава усмивка прави хората изключително привлекателни, което повишава самочувствието им.

Има ли възрастово ограничение за избелване на зъбите?

Възрастово ограничение има. Избелване се прави само на хора над 16 г възраст. Това е така защото се изчаква пълната минерализация на емайла на зъбите. Избелване не се прави на детски млечни зъби.

Как да поддържаме зъбите си бели по-дълго време?

Поддрържането на бели и красиви зъби изисква определени грижи. Пациента на всеки 6 месеца трябва да посещава своя зъболекар за почистване на зъбен камък и зъбна плака.

Пациента трябва да използва редовно конци за зъби и интрадентални четки.

Също така трябва да поддържа много добра орална хигиена и редовно да мие зъбите си.