0898 582 084

Лазерно лечение на гингивит и пародонтоза

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 12/11/2013

Гингивитът и пародонтозата са възпалителни заболявания,

лазерно лечение на гингивит

засягащи зъбозадържащият апарат-пародонта. Тези възпаления се получават от различни патогенни микроорганизми, съдържащи се в зъбната плака. Лечението на гингивита е

по-лесно от това на пародонтозата. Всяко пародонтално заболяване първоначално започва с локализиран или генерализиран гингивит. Ако бъде хванат на време и овладян гингивита, то пародонтоза няма да възникне. Лечението на тези заболявания са бавни и изискват търпение и старание от страна на пациента. В съвременната зъболекарска и стоматологична помощ се прилагат модерни начини на лечение на тези заболявания. След като старателно зъболекарят отстрани всички налепи от зъбите като зъбна плака и зъбен камък, започва лечението на пародонтозата и гингивита.

Необходимо е няколко пъти да се отстранява зъбният камък подвенечно и надвенечно за да има ефективно лечение на гингивит и пародонтоза.

Често се налага да се използват различни похвати ,особено при пародонтозата. Някои от тях включват кюретаж на венечните и костните джобове, операции, костозаместване, чрез използването на костозаместители, лазерно лечение. Първоначално се изготвя план на лечение, който пациента трябва да спазва стриктно. Започва се с подобряване на оралната хигиена посредством правилен начин на четкане на зъбите, използването на точна четкa и пастa за зъби . След като всички тези условия бъдат изпълнени започва цялостният лечебен процес. След почистването на зъбният камък може да се използва високо интензитетен лазер, чрез който се премахват безболезнено патологичните гранулации от джобовете. Посредством използването на лазер се подобрява зарастването на тъканите. Освен това микроорганизмите се премахват и се стимулира оздравителните процеси.

Когато се използва високо енергиен лазер трябва да се използва и ниско енергиен за да има ефективно лечение на гингивит и пародонтоза.

Чрез него се прави т.н. LLLT терапия . Това е био-стимулиране на организма за  по-бърза регенерация и оздравяване. Чрез ниската енергия на лазера се стимулира обмяната на веществата и по този начин се модулира имунният отговор спрямо инфекцията. Лазерът е неприложим при хора страдащи от остри гнойни инфекции, при хора имащи проблеми с щитовидната жлеза и при туморно болни.