0898 582 084

Рампантен кариес или кариес на ранното детство

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 31/10/2013

Какво е кариес на ранното детство или рампатният кариес?

Кариесът е едно от заболяванията, с които всеки човек се сблъсква. Лошо е когато това заболяване започне да обхваща най-младата група от населението – децата. Много често се забелязва сред децата т.нар рампантен кариес или кариеса на ранното детство. Това е кариозен процес обхващащ първото съзъбие на децата т.е млечните зъбки. Обикновено първите кариеси биха се появили след третата година от живота на детето, но при рампантният кариес те се появяват много по-рано.

Рампантен кариес

Рампантен кариес

От какво се получава рампантен кариес?

За да се развие този вид кариес в устата на детето е необходимо да има наличие на определени условия. Когато се роди детето устата му е условно  стерилна. В нея не се наблюдава наличието на мутиращите стрептококи, (streptococcus mutans) отговорни за развитието на кариозните процеси. Тези стрептококи населяват устата, след като бъдат пренесени от външен източник. Преносители могат да бъдат майката, бащата, бабите и дядовците и хората, отглеждащи детето.

Пренасянето им може да е по въздушно-капков път или чрез целувки по устата на бебето, чрез шишетата и бибероните, с които се храни новороденото, чрез лъжиците, които се използват от всички в семейството.

Периода, в който устата на детето е стерилна условно, е времето, в което зъбите още не са поникнали. През този период обаче устата може да бъде колонизирана от мутиращите стрептококи и след пробива на първите временни зъби (млечните зъби) да започне развитието на кариозни процеси. Рампантният кариес засяга първите предни зъби на горната и долната челюст още в началото на поникването им около 6-тия  до 8-мия месец.

Това, което спомага за бързото развитие на този вид кариозни лезии е слабата минерализация на туко-що поникналите зъби, а също така и вирулентността на стрептококите. Когато детето суче и устата му не бъде почиствана от събралата се в нея кърма се създава една кисела среда, която ускорява развитието на стрептококите и спомага за деминерализацията на емайла.

Други фактори за развитието на този вид кариозен процес е, ако детето е недоносено. Недоимъчното хранене от страна на бременната жена и проблемната бременност също спомагат за развитието на тази патология. Късните токсикози на бременността и трудните и тежки раждания също оказват своето влияние върху развитието.

При кои деца се среща рампантен кариес?

Кариесът на ранното детство може да се наблюдава при всяко едно дете, ако то не бъде отглеждано правилно. При здрави деца този вид кариеси възникват при занемарена хигиена и липса на обективни грижи от страна на хората отглеждащи детето. Рампантният кариес се наблюдава и при децата с увреждания, при тези родени с рахит и при тези с нарушения в калциево-фосфорната обмяна.

При децата с хормонални нарушения и с нарушена функция на пара-щитовидните жлези. Като се изключат вродените фактори и състояния, спомагащи развитието на кариеса на ранното детство се откриват и факторите свързани със средата на отглеждане на детето. Рампантен кариес се получава и когато детето не е правилно отглеждано. Когато за по-бързо приспиване на детето се дава шише с подсладена вода  или биберона се намазва с мед с цел успокояване на детето много бързо се развива кариес.

Бибероните се допират до лингвалните страни на зъбите и когато по тях се намират въглехидрати като захар, то много бързо започва деминерализация на тези стени. Друг фактор, който трябва да бъде отчетен е, че новороденото няма толкова изразен слюноток и самоочистването на зъбите не е добре развито. Синдромът на „биберона с мед” много нагледно показва какви могат да бъдат щетите нанесени на зъбите когато детето заспива с биберон намазан с мед.

Каква е рисковата възраст за развитието на детският кариес?

Кариесът на ранното детство обикновено започва няколко месеца след поникването на първите зъбки. Това е обикновено периода 6-8 месец. При нормално развитие по това време започва пробива на първите временни зъбки в устата. Зъбките поникват с нормална форма и размери. Това е периода в които родителите трябва да посетят детски зъболекар за консултация. Само зъболекар може да прецени състоянието на оралната среда на детето и да установи наличието на кариес податливо или резистентно съзъбие.

Как започва рампантният кариес и каква е симптоматиката?

От начало се наблюдава побеляване на емайла и след това лека по лека започва неговото разрушаване. След засягането на емайла следва засягането на дентина. Обхващат се бързо голяма част от зъбите на детето. Ако не се вземат мерки и веднага да се потърси компетентна зъболекарска помощ, кариозният процес се задълбочава и това води до редица усложнения.

В устата се наблюдават кафяви до черни кариозни лезии, в които се откриват големи количества микроорганизми. Зъболекарят е човека, който трябва да направи разликата между една зъбна дисплазия и рампантен кариес. Доста често в ежедневната практика стоматолога се сблъсква и с двете нозологични единици. Ако не се вземат мерки зъбите постепенно се разрушават. Започва възпаление на пулпата на зъбите, което може да е съпроводено с болки и дискомфорт на детето. То може да се събужда да плаче безпричинно. Може и често, дори се стига до гангрени, фистули и подувания. Детето може да вдига температура и, дори да образува микроабсцеси.

Има ли усложнения от този вид кариес?

Не е за пренебрегване и това, че кариесът на ранното детство води до увреждане и на постоянното съзъбие. Не навременните мерки водят до ортодонтски аномалии и изкривявания на зъбите. Отпадането и липсата на временните зъби в следствие на кариес водят като последствие нарушаване на лицевата симетрия, невъзможност за стриване на храната по време на дъвченето, а от там и до редица други проблеми. Това може да бъде избегнато, ако родителите посещават редовно зъболекар и се интересуват как да предпазят децата си.

Има ли някакъв вид профилактика за избягване на рампантен кариес?

Профилактиката се изразява в поддържане на орална хигиена. Непозволяване на детето да заспива,  докато суче на гърдата на майката, не даване на подсладена вода, не даване на биберон с мед или други захари, намаляване на честотата на нощните хранения, отбиване на кърмачето в дадените срокове. Преди лягане устата на детето да бъде почиствана с разредена кислородна вода. Това, освен от кариес би предпазило детето и от развитието на кандидоза. Първата среща на новороденото със зъболекар е необходимо да бъде направена непосредствено преди пробива на първите зъби. Тогава той трябва да обучи майката как да се грижи за зъбите на детето си. Редовните профилактични прегледи при зъболекар са необходими за доброто здраве на децата, а и на родителите.

Рампантен кариес или кариес на ранното детство