0898 582 084

Циркониеви коронки

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 25/02/2016

Изискванията на хората към зъболекарите по целият свят се покачват с всеки изминал ден. Всеки зъболекар трябва да предлага нови и качествени услуги в сферата на денталната медицина. Това налага и внедряването в практиката на нови технологии и материали. Съвременните тенденции са за работа без метали в устата и човешкият организъм. Това предизвикателство вече е достижимо с развитието на материалознанието и новостите в медицината. В настоящата статия ще разгледаме един от новите материали за изработване на конструкции като: корони, мостове, инлей, овърлеи. Това е циркония или така наречените циркониеви коронки. Нека първо разгледаме някои данни за циркония като елемент и материал за изработване на зъби.

Циркониева коронка

Циркониева коронка

Какво представлява циркония?

Циркононий е преходен метален елемент с пореден номер 40 в Менделеевата таблица. Той е блестящ сиво-бял елемент, който не се среща свободно в природата. Цирконий се добива от минерала циркон и е не радиоактивен минерал. Циркония се отбелязва с буквите Zn и е с тегловидна атомна маса от 91,224. Той се използва в множество производства включително и в денталната медицина ( стоматологията).

За какво се използва цирконий?

Цирконий се използва за най-различни промишлени изделия. Той се прилага в металургията и индустристрията. Използва се във високите технологии. Също така намира приложение в космическата индустрия и в бижутерията. Разбирасе се използва много и в медицината и стоматологията. В стоматологията се използва за направата на циркониеви коронки и  мостове, известни като безметални конструкции.

Какво представляват безметалните конструкции в стоматологията?

Безметалните конструкции са нови средства за протезиране в стоматологията. Стандартните металокермични корони и мостове все по-често отстъпват пред безметалните конструкции. Те се изработват от подсилени керамики и както говори името им не съдържат никакви метали.

Най-често тези безметални конструкции се изработват от цирконии. Те са изключително здрави, стабилни и разбира се много красиви. Естетиката при безметалните конструкции е на много високо ниво. Само даденият зъболекар, който лекува пациента може да разбере кой зъб или зъби са изработени от цирконии или керамика.

Какво представляват циркониевите корони?

Коронките или мостовете, изработвани от циркониев диоксид се наричат за по кратко циркониеви коронки. Те са съвременни корони, при кото отсъстват метални скелети или метални елементи въобще. Циркониевите корони притежават изключителна здравина от 1000 до 1200 МРа, което ги прави най-здравите ортопедични конструкции ,използвани в съвременната стоматология. Освен здравината те притежават и много висока абразивоустойчивост и не могат да се изтрият дори да контактуват корона с корона. Това ги прави предпочитани за хора,страдащи от бруксизъм ( нощно скърцане със зъби). Уникално качество е и високата им естетичност.

Те наподобяват и имитират много добре нормалните зъбни тъкани. Тъй като липсват каквито и да са метали ,както вече беше споменато тези корони не могат да предизвикат метално оцветяване на венеца както е при по-старите металокерамики. Друго много добро качество е тяхната гладкост, благодарение на което по циркония не може да се задържа бактериални плака и да възпалява венците, в следствие на което да се образуват венечни джобове.

Това тяхно свойсто има огромно профилактично значение. Освен множеството плюсове циркониевите конструкции имат един малък и незначителен минус. Те почти нямат прозрачност. Естествените зъби имат естествена трансперентност, която се дължи на прозрачността на емайла на зъба. Този проблем се решава по много лесен и прост начин с използването на специални бои, които имитират прозрачноста на емайла.

Видове циркониеви коронки:

Съществуват два вида циркониеви коронки или мостове. Такива ,които са изработени от чист циркониев диоксид, и такива направени от циркониево кепе и покрити с послойно нанесена чиста керамика, това е така наречените: циркониево керамични корони. При първите изцяло циркониеви корони тази непрозрачност е по изразена и те се предпочитат за направата на по-задни ( дистално) разположени зъби. Циркониевите корони са изключително подходящи за възстановяване на разрушени или липсващи зъби в задните (дистални) участъци на съзъбието, поради факта, че са изключително здрави и устояват на дъвкателното налягане.

циркониеви коронки

циркониеви коронки

Комбинираните циркониево-керамични корони са по-подходящи за фронталните предни зъби. По-подходящи са поради по-голямата естетичност, която притежават, въпреки че се използват и за крайни зъби. При този вид корони се изработва кепе от цирконии, което е много здраво. То приляга изключително точно към зъбното пънче и създава точни контури и форми на бъдещата корона. Върху циркониевото пънче се нанася послойно високоестетична керамика (порцелан) и се изпича.

Циркониевото кепе играе ролята на скелет, както метала при металокерамиката, без да има противопоказания за използването му или да има наличие на метали. Когато се нанасят керамичните маси на циркониевото кепе може да се имитират различни емайлови рисунки или микро дефекти, при желание на пациента. Може да се създават бели петънца, по-тъмни шиики, никотинови петънца или друго стига да е по желание на пациента. При използването на циркониево-керамични корони се постига оптимална естетика и високо качество на ортопедичните конструкции.

Поставяне на циркониева коронка

Поставяне на циркониева коронка

Как се залепват циркониевите конструкции?

Адаптирането и залепването на цирконни към човешките зъби е малко по –сложен процес отколкото залепването на обикновенни металокерамични корони. Тъй като цирконият е инертен материал той не предизвиква никакви химични взаймодействия. Поради това е малко по труден за залепване.

Той трябва да се залепи към зъбните тъкани или към изградените пънчета здраво и стабилно. Това се осъществява чрез използването на специални адхезивни цименти. Вътрешната страна на цирконевите коронки е специално силанизирана и обработена за да седи като „кадифе”. Това създава голяма площ за навлизане на лепилото в нея.

Преди залепването на короната тя първо се ажустира към зъбното пънче. Ако е издържала всички нужни тестове направени от зъболекаря и е одобрена от пациента короната може да се залепи. Преди залепването тя се обработва с киселина ( висок процент флуоро-водородна киселина), ецва се. След което се добавят съответни праймери, силанти и бондове, чрез които се осъществява циметнирането на короната към подлежащите тъкани. Залепването на тези корони е изключително здраво.

Съществува ли алтернатива на циркония за изработване на корони и мостове?

Да съществуват алтернативни на циркония материални за изработката на зъбни коронки и мостове. Това са литиево-дисиликаттните керамики наречени IPS e.max  керамики. Те притежават много добри качества като здравина и естетика. Те представляват така наречените прес керамики казано по-кратко. IPS e.max керамиката притежава всички качества на съвременен материал за изработване на корони и мостове. Тя покрива всички изисквани за естетика, здравина, трансперентност, инертност и др. IPS e-max керамиката притежава среден модул на еластичност около 400 МРа за разлика от циркония, които е както споменахме вече над 1000МРа.

Това я прави малко по-крехка от циркония но това в никакъв случай не влошава качествата й. Голямо предимство на IPS e-max керамиката е, че тя е много подходяща за изработването на малко конструкции, като инлей, овърлей, фасети. Също така тя може да се използва и за изработването на единични корони или малки мостови конструкции. IPS e.max  е лесна за обработване от зъботехниците и за това се налага като един доста успешен материал в денталната практика. Короните изработени от E.max  и фасетите се залепват с помощта на адхезиви по начина описан по-горе.

Клинични случаи  и други статии по темата

Възстановяване на предни зъби с циркониеви коронки.
Реставрация чрез фасети и циркониеви корони
Клиничен случай – порцеланови фасети и дизайн на усмивката

Всичко за порцелановите коронки