0898 582 084

Всичко за зъбните фасети

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 23/11/2015

Какво са зъбните фасети?

Зъбните фасети са ортопедчни конструкции, целящи подобряването на външният вид на съзъбието. Те се явяват като частични коронки, които покриват малка част от зъбите. Те се поставят по фронталните ( видимите) повърхности на предните зъби. За да се поставят зъболекар изпилява малка част от вестибуларната (предната видима) повърхност на зъбите. Изпиляването е 1,5мм до максимум 2мм. Това изпиляване се прави по специален начин.

Какви са индикациите за поставяне на зъбни фасети?

Съществуват много фактори за поставяне на зъбни фасети. Те могат да се поставят на предни зъби, които са засегнати от зъбен кариес. Също така могат да се поставят и при различни изкривявания на зъбите. Трябва да се знае, че не всички изкривявания и ортодонтски аномалии могат да се коригират с фасети. Всеки зъболекар трябва внимателно да обяснява на пациента какво и как може да се направи.

Друго показание е когато дадени зъби са преоцветени и не могат да се избелят хубаво с офис или домашно избелване, а пациентите искат да имат хубава и бяла усмивка, има индикация за направата на керамични фасети.  Те могат да се ползват и при флуороза и тетрациклиново преоцветяване на зъбите. Друг индикатор за направата и поставяне, е когато има фрактура на предните зъби. Когато са отчупени режещите ръбчета на зъбите или когато има стари изграждания. Те могат да се поставят във всеки случай, при който даден пациент не си харесва усмивката и иска да я коригира. Тогава се прави така наречения „дизайн на усмивката”.

Какви видове фасети съществуват?

Съществуват няколко вида зъбни фасети. Такива са:

Порцеланови фасети (керамични фасети) – това са най-разпространените фасети. Те се изработват от специална керамика, която е много тънка и максимално естетична. Те имат показания при изкривени предни зъби, при оцветяване на зъбите, неподлежащо на избелване, при фрактури и др. Порцелановите конструкции се залепват към зъбните повърхности повърхности посредстом специални лепила (бондинг системи). Те седят максимално естетично в устата и не променят цвета си с времето.  Порцелановите фасети се правят от зъболекар и зъботехник. Изработени са от високоестетична керамика и могат да скрият различните дефекти на зъбите като придават уникален цвят и красота на усмивката.

Бондинг фасети/ Директни фотополимерни фасети / това са по-нисък клас от порцелановите. Те се изработват от фотополимер, който е високоестетичен. При директните фасети се изпилява също малка част от емайла на зъба до няколко микрона или просто леко набраздяване. След това тази част се замества, като послойно се нанасят малки количества фотополимер от зъболекаря. Зъбите са полират и пациента е с променена усмивка за едно посещение. При директните методи / бондинг/ се изработват от зъболекар за едно клинично посещение. Голям плюс на този бондинг е по-ниската цена и по-бързото създаване на една красива усмивка в рамките на едно две посещения. Недостатък е, че при занижена хигиена могат с времето да се преоцветят на дадени места.

Индиректни фотополимерни фасети. Това са друг вид конструкции. При тях също се изпилява предната повърхност на зъбите. За разлика от директният метод на направа на директните фасети при индиректните се снема отпечатък и се изпраща в зъботехническа лаборатория.Там те се изработват от фотополимер от зъботехника.  След като бъдат направени тези конструкции сe ажустират в устата на пациента и се циментират от зъболекар по бондинг метод.

Колко дълго време може да издържи една фасета?

Качествено нaправените фасети и правилният протокол на залепването гарантират дълго време на прекарван в устата на пациента. По принцип всяка една ортопедична конструкция може да падне в даден момент при свръхнатоварване или при други различни фактори. При падане да дадена фасета, ако е здрава може да се залепи отново. За щастие паданията са доста голяма рядкост.

Как трябва пациента да се грижи за фасетите?

Пациентите трябва да посещават зъболекр редовно. Трябва да се правят по-чести профилактични прегледи. Пациентите трябва да поддържат добра орална хигиена и да използват вода за уста и конци за зъби. Трябва редовно да се почиства зъбният камък и бактериалната плака за да не настъпват възпаления и нови кариеси.