0898 582 084

Боксиорски шини, които пазят зъбите от травми

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 17/10/2013

Какво представляват боксьороските шини?

Устопазителите или меките боксьорски шини се наричат mouthguard и са известни навсякъде като боксьорски шини. Те са създадени за предпазване на зъбите от различните видове травми, които могат да настанат при различни ситуации. Боксьорските шини или протектори са профилактични предпазни зсердства.

От какви травми може да предпазват боксьорските шини?

Боксьорски шини пазят зъбите от травми

Боксьорски шини пазят зъбите от травми

Най-често зъбният травматизъм е в детската възраст – при децата и юношите. Травмите са от различно естество и се получават често при игра, спорт, падане, сбиване. В професионалният спорт, който е свързан с контакт като бокс, карате, американски футбол, дори баскетбол в много случай тези лични предпазни средства са задължителни. Най-често се наблюдават травми на един или на група зъби-фрактура на коронката на зъба, цялостна фрактура, фрактура на корена на зъба, избиване на зъба или зъбите.

Кой прави боксьорски шини?

Боксьорските шини или устопазите  са ефикасно профилактично приспособление за намаляване на зъбния травматизъм. Тези шини могат да бъдат изработени от мека термопластична пластмаса.

Също така могат да бъдат направени от твърда пластмаса в зъботехническа лаборатория и да отговарят на научните стандарти за безопасност. Когато се изработват от зъболекар, тези шини са индивидуални според анатомичните характеристики на зъбите и лицето. За да бъдат направени е необходимо един предварителен отпечатък от зъбите на пациента. След това в лаборатория боксьорската шина се оформя от пластмаса спрямо нуждите  и изискванията на пациента. При термопластичните шини, пациента сам си ги оформя чрез накисването им за няколко минути в гореща вода и последващото им захапване и оформяне по зъбите. Тези шини са лично предпазно средство и са препоръчителни за профилактиката на зъбните травми.

Какви видове боксьорски шини има?

Съществуват три вида боксьорски шини или известни и още като гуми. Това са фабрично изработени шини, Протектори за зъбите с гел, който е термопластичен и е необходимо изваряване и идивидуално изработени протъектори. Всеки вид боксьорска шина има предимства и недостатъци.