0898 582 084

Боксиорски шини, които пазят зъбите от травми

Устопазителите или меките боксиорски шини се наричат mouthguard и са известни навсякъде като боксьорски шини. Те са създадени за предпазване на зъбите от различните видове травми, които могат да настанат при различни ситуации.

Боксьорски шини пазят зъбите от травми

Боксьорски шини пазят зъбите от травми

Най-често зъбният травматизъм е в детската възраст – при децата и юношите. Травмите са от различно естество и се получават често при игра, спорт, падане, сбиване. В професионалният спорт, който е свързан с контакт като бокс, карате, американски футбол, дори баскетбол в много случай тези лични предпазни средства са задължителни. Най-често се наблюдават травми на един или на група зъби-фрактура на коронката на зъба, ця

лостна фрактура, фрактура на корена на зъба, избиване на зъба или зъбите. Устопазителните шини са ефикасно профилактично приспособление за намаляване на зъбния травматизъм. Тези шини могат да бъдат изработени от мека термопластична пластмаса.

Също така могат да бъдат направени от твърда пластмаса в зъботехническа лаборатория и да отговарят на научните стандарти за безопасност. Когато се изработват от зъболекар, тези шини са индивидуални според анатомичните характеристики на зъбите и лицето. За да бъдат направени е необходимо един предварителен отпечатък от зъбите на пациента. След това в лаборатория шината се оформя от пластмаса спрямо нуждите  и изискванията на пациента. При термопластичните шини, пациента сам си ги оформя чрез накисването им за няколко минути в гореща вода и последващото им захапване и оформяне по зъбите. Тези шини са лично предпазно средство и са препоръчителни за профилактиката на зъбните травми.