0898 582 084

Детски зъболекар в София

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 22/10/2013
Детски зъболекар софия лозенец DSC_2306

Детски зъболекар софия лозенец в клиника СМ Дентал

Какво е да си детски зъболекар в София?

Не всеки стоматолог може да работи с деца и да се нарича детски зъболекар. Работата с деца е сложна и отговорна. Детският зъболекар трябва да е максимално отговорен и да подхожда с необходимият психологичен подход към малките пациенти. Често се случва в стоматологичната практика работата с малките ни пациенти да е по-трудна от колкото с възрастни. Много често децата идват в денталната практика по спешност с болка. В този даден момент те са афектирани от една страна от неприятното усещане и страдание, а от друга от насадения страх.

На какво се дължи страха на децата от зъболекар?

Детският страх от зъболекар се дължи на редица фактори. За да е успешно едно лечение ние като лекари трябва да установим причината за страха и да я отстраним. Обикновено децата се плашат от непознатото. Поради това първият им контакт със детски зъболекар не трябва да става по спешност. Децата трябва да са запознати със стоматологичният кабинет и с лекаря. Те не трябва да идват по спешност когато са с болки, а когато са спокойни за да може по лесно да се адаптират към средата в зъболекарския кабинет. Друга причина за страха може да е от прекаран преди това неприятен опит или насаден изкуствено страх от страна на познат или близък. За да се преодолее страха, зъболекаря трябва да има психологически подход към детето.

Какъв подход трябва да има лекарят към детето?

За да се намали напрежението децата трябва да бъдат подготвени психологически от лекаря или персонала на стоматологичният кабинет. Ако детето е спокойно, манипулациите се извършват безболезнено, бързо и качествено. Първоначално трябва да се обясни на детето че няма нищо страшно в това да се ходи на зъболекар. Задължително е присъствието на родител. Много хубаво е детето да седне в майката и да гледа бащата. Най-добре е първо да се направи измислен преглед на любима играчка. Детският зъболекар трябва да е мил и внимателен с малките пациенти за да може да се приложи качествено лечение. На детето трябва да се говори бавно спокойно и уверено.

Преди започването на преглед е зъболекаря трябва да е отговорил на всичките въпроси на малкия пациент. В практиката широко приложение намира метода „кажи покажи направи”. При него след като се обясни с подходящи разбираеми думи какво трябва да се прави се показва на модел или играчка какво се прави. Така детето е спокойно и работата може да се извърши както трябва. Хубаво е детето да види лечение при родител или по-големи братя или сестри, които нямат страх от стоматологичните процедури. детски зъболекар софия DSC_2280

Коя е най-подходящата възраст детето да иде на първичен преглед при детски зъболекар?

За да се осъществи правилна работа детето не трябва да се страхува от зъболекаря и да оказва необходимата роля в лечението. За такава цел се ползват различни методи за повлияване поведението на пациентите. Най-подходящото време за посещение при зъболекар е възрастта преди пробиването на първите временни зъбчета (млечните зъбки). Тогава стоматолога лесно може да покаже на родителите как да се грижат за бъдещите зъбки и как да се предотврати наличието на спешни състояния. При това посещение той може да обясни на родителите как най-правилно да се грижат за устната хигиена на детето. Второ посещение е добре да се направи когато млечните зъби са в процес на растеш.

Следващо посещение трябва да се направи когато зъбите са изникнали. При тези посещения детето се запознава с обстановката, зъболекаря и машините в кабинета. От друга страна наличието на профилактични грижи намалява с огромен процент усложнения от кариес като пулпит или периодонтит на временни детски зъбчета. Обикновено тези състояния водят децата в стоматологичният кабинет по спешност. При наличие на правилна хранителна и флуорна профилактика и спазването на добра орална хигиена честотата на тези заболявания е ниска.. Родителите трябва да са обучени как да подържат зъбите на детето, а то когато стане на съответната възраст може да се обучи как само да подържа зъбките си здрави.