0898 582 084

10 съвета от зъболекар за профилактика при децата и добро здраве

 • Posted by Д-р Стоян Маринов
 • On 25/10/2013
10 съвета от зъболекар за профилактика при децата и добро здраве

10 съвета от зъболекар за профилактика при децата и добро здраве

Пофилактика за добро орално здраве при децата:

Профилактика за добро орлано здраве при децата е частта на денталната медицина, която се занимава с предпазване от възникване на заболявания на зъбите и меките тъкани на устата.

Съществуват няколко прости правила / съвета , които родителите и хората, отглеждащи децата трябва да спазват, за да запазят оралното им здрaве. Те трябва да се вслушват в съветите на зъболекарите и да се стремят към спазването на няколко простички правила  за подържането на добро дентално здраве.

10 съвета за пофилактика и здраве:

 1. Обтривайте лигавиците на кърмачето веднъж дневно с марличка

  напоена в разредена кислородна вода. Това предпазва от кандидоза ( млечница, соор).

  Това се прави с цел премахването на налепите и остатъците от кърма в устната кухина. Много често при кърмачетата се получава т.нар млечница. Това е гъбично възпаление на устната кухина причинено от кандидозни микроорганизми. Кислородната вода аерира устната кухина и потиска тяхното развитие.

 2. Започнете ранна профилактика с цел запазването на здрави зъбни структури.

  Ранната профилактика включва комплекс от мерки които родителите трябва да вземат за да може детето да има хубави и най-вече здрави зъби. В етапите на профилактиката трябва да се обърне внимание на хранителните режими и по-чести посещения при зъболекар за контролни прегледи.

  Също така е необходимо да се обърне внимание на наличието на вредни навици като смученето на език, устна или пръст. Тук трябва да се помисли и за седенето с отворена уста от много деца също като вреден навик. Всеки един от тези вредни навици могат да доведат до изкривяване на зъбите и до неправилни съотношения между горната и долната челюст. Това се означава като ранна профилактика на ортодонтските анумалии.

  Ранната консултация с личен зъболекар е от изключителна важност. Наблюдаващия или лекуващ зъболекар трябва да инструктира родителите кога могат да очакват пробива на временните зъби. Също така ще даде насоки как да се справят с оралната хигиена и миенето на устата и зъбите.

  Когато бъдещите родители посетят зъболекар е добре да го попитат за това кога да доведат в денталната клиника детето. Кога и как да започнат с грижите за устаната кухина и зъбите. Всеки зъболекар е добре запознат с проблемите на детските зъби и може да даде съвет на родителите кога и какво трябва да се прави.

 3. След поникването на зъбите се консултирайте със стоматолог за правилното миене и за обучение в орална хигиена.

  Ранната консултация с личен зъболекар е от изключителна важност. Наблюдаващия или лекуващ зъболекар трябва да инструктира родителите, кога могат да очакват пробива на временните зъби. Също така ще даде насоки как да се справят с оралната хигиена и миенето на устата и зъбите. Също така той може да аже от кога да се започне оралната профилактика.

  Когато бъдещите родители посетят зъболекар е добре да го попитат за това кога да доведат в денталната клиника детето. Кога и как да започнат с грижите за устаната кухина и зъбите. Всеки зъболекар е добре запознат с проблемите на детските зъби и може да даде съвет на родителите кога и какво трябва да се прави.

 4. Детето да мие зъбите си с детска паста за зъби и детска четка. Детската паста съдържа оптимално количество флуор, което предпазва зъбите от кариес.

  Детето е необходимо когато започне да поддържа орална хигиена с четка и паста да се използва детска паста за зъби. Детската паста за зъби е така направена че да отговаря на нуждите на децата. Тъй като те нямат рефлекс за изплюване е много важно родителите да наблюдават децата да не гълтат пастите за зъби.

  Детските пасти за зъби са направени с приятен обикновено плодов вкус и много деца се опитват да ги глътнат което е неправилно. Родителите е необходимо да следят това да не се превърне в тенденция. Ако се случи детето все пак да глътне веднъж паста за зъби не е болка за умиране но не трябва да стане системно.

 5. При миенето на зъбите да използва кръгови движения и времето за миене на зъбите да е около 3 минути.

  Според много проучвания миенето на зъбите трябва да е в продължителност на 3 минути. То трябва да се прави с кръгови движения за да се отстранява натрупаната бактериална плака от зъбите и венците. Трябва да се използва и подходяща четка за зъби съобразена с възрастта на детето.

 6. Не позволявайте на детето да спи с биберон или пръст в устата. Това води до изкривяване на зъбите.

  Както вече беше споменато вредните навици трябва да се избягват. Спането с биберон или пръст в устата може да доведе до преразвитие на горната челюст и до изкривяване на самата челюст и зъбите. За това вредните навици трябва да се следят от родителите и ако се установи наличието на такива да се вземат навременни мерки.

 7. Не позволявайте на детето да заспива с биберон намазан с мед или нещо сладко, както и в устата му да има сок, мляко и друго. Това довежда до кариес на ранното детство.

  В по-минали времена старите хора са давали на децата биберони намазани с мен или сладко. Това в 21 век е строго забранено. Медта или сладкото са въглехидрати , които се метаболизират до захар а тя е основната храна на микроорганизмите. Това води до развитието на т.нар рампантен кариес или кариес на ранното детство.

 8. Внимавайте какво яде детето! Не позволявайте да смуче много дълго време близалки и бонбони със захар!

  Вредното хранене е един от сериозните проблеми на нашето съвремие. Освен много здравословни проблеми то може да доведе и до проблеми със зъбите и никак не малки. Смученето на близалки, бонбони, захарни петлета, гумени мечета и прочие много лесно ще развали зъбите на децата и ще доведе до образуването на кариеси.

 9. Не плашете децата със зъболекар!

  Те са малки и лесно се травмират. Създаването на необусловен страх води до занемаряване на редовните профилактични прегледи от зъболекар, което  може дадоведе  проблеми със зъбите.

  Детето никога не би трябвало да се плаши с ходенето на зъболекар. Зъболекарят не е мъчител и лош човек от който децата трябва да се страхуват. Ако те изпитват страх няма да посещават денталната клиника в следствие на което има опасност от развитие на различен тип заболявания като зъбен карес, гингивит, пулпит и други усложнения от не ходенето на зъболекар.

 10. Водете децата на редовни профилактични прегледи при детски зъболекар.

  Воденето на децата на редовни прегледи при детски зъболекар е много важно. Ако един кариес се хване в много ранен стадии той може да се оправи и медикаментозно. В момента съществуват препарати за реминерализация на зъбите, които могат да се прилагат ако даден проблем се открие своевременно за което е необходимо често посещение при зъболекар за редовни профилактични прегледи.