0898 582 084

Защо трябва да се ходи на зъболекар?

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 20/10/2015

Защо е важно да се ходи на зъболекар?

Както всеки орган на тялото ни, така и устата, и в частност зъбите, имат своя определена и специфична патология. Основният специалист, занимаващ се с този раздел на хуманната медицина или по-скоро дентална медицина, е личният зъболекар. Това е човекът, който може пръв да забележи проблемите с вашето орално или дентално здраве. Също и децата е необходимо да посещават детски зъболекар.

Редовното ходене на зъболекар може да предотварти проявата на голям брой заболявания в устата. Това може да спести на пациента множество болки, неприятни усещания и, разбира се, финанси. Голяма част от заболяванията в устата не се развиват мигновено. За да се получат трябва да мине известно време. Например, за да се образува кариес са необходими няколко фактора: въглехидрати, бактерии и време. Поради това, всеки добър зъболекар препоръчва посещение на 6 месеца.

Какво прави зъболекарят за нашето здраве?

Човекът, грижещ се за нашите зъби, е зъболекаря. Освен за лечението им, той се грижи и за добрия ни външен вид. Никой не иска криви, грозни, почернели и развалени зъби. Всички ние искаме хубави, здрави и бели зъби. Все пак нашата усмивка е своеобразна визитка за пред другите хора. Една хубава усмивка винаги прави добро впечетление и е символ на добро здраве и благополучие. За поддържането й е отговорен не кой да е, а нашият зъболекар. Чрез посещенията при зъболекар пациента се информира за своето здраве. Също така за наличието на кариеси, възпаления, проблеми с венците, проблеми с лигавиците и меките тъкани в устната кухина, а и с поддържаната от него орална хигиена.

Когато има наличие на даден проблем и се установи на време, той ще се отстрани лесно и бързо. Когато даден проблем се неглижира и се остави във времето, той се задълбочава и се доразвива. Много са случайте в стоматологията, когато дадени обикновени кариеси не се лекуват с години и се стига до там, че се губят зъби. Редовното посещение при зъболекар за профилактични прегледи е ключа към доброто орално задраве.

Защо се препоръчва ходене на зъболекар веднъж на шест месеца?

Установено е, че ходенето на зъболекар веднъж на шест месеца намалява честотата на кариес и възпаления на венците многократно. За равитието на нов кариес е необходим известен период от време. Поради това, при  посещение веднъж на шест месеца, ако е започнало образуване на нов кариес то може да бъде хванато и евентуално спряно от зъболекаря. Освен кариеса, друг сериозен проблем в устата на пациентите са възпаленията на венците. Зъбната плака е основният отговорник за гингивита и пародонтозата.

Тя се образува ежедневно и при леко занижена орална хигиена за шест месеца се образува зъбен камък. Премахването на зъбната плака и зъбния камък веднъж на шест месеца от съответния зъболекар спира развитието на възпаления. Освен това ходенето на зъболекар веднъж на шест месеца е важно за пациента, защото дадения зъболекар трябва да провежда ремотивация за подържане на орална хигиена и напътствия за използването на правилни четка и паста за зъби.

Важно ли е децата да ходят на зъболекар?

Да, много е важно децата да посещават зъболекар и то редовно. Детските зъби не са като зъбите на възрастните. Те са по-слабо минерализирани, поради факта че преседяват по- малко време в устата. Поради това, те също страдат от кариеси. Освен това редовните посещения при зъболекар с профилактична цел могат да благоприятстват профилактиката на зъбно-челюстните деформации. Зъболекарят е специалиста, който може да установи вреден навик, който да изкривява зъбите и челюстите. Такива навици са: смукането на пръст, език, спането с отворена уста, устното дишане и др. Ако навика се хване на време и се отстрани, то риска от изкривяване намалява. Ако вече е настъпило изкривяване и е хванато в ранен стадий, то може да бъде коригирано лесно и бързо от съответния зъболекар.

Много ме е страх от зъболекар какво да направя?

Множество пациенти изпитват огромен страх от посещението си при зъболекар. Това е нормална психическа реакция, все пак всеки човек изпитва страхове. За да е спокоен пациента и да не се страхува първо трябва да познава зъболекаря. Той трябва да му има доверие и трябва да е сигурен, че нищо лошо няма да му се случи. Всеки пациент трябва да е наясно, че съвременната стоматология е безболезнена. Все пак ние живеем в ерата на упойките и за всяка манипулация може да се постави анестезия на пациента да не усеща болка. Пациентите не се страхуват от зъболекаря, а от болката, която може да изпитат. Всеки зъболекар трябва да успокоява пациентите си и да им обяснява какво и защо прави. Колкото е по-добре информиран пациента, толкова по- сигурен ще е и няма да изпитва страх.

Трябва ли бремените да ходят на зъболекар и опасно ли това?

Няма никакъв проблем бъдещата майка да получава адекватни стоматологични грижи при посещението си при зъболекар. По време на бременноста даже е задължително да се посети зъболекар, най-малкото за съвет как да се грижи за детето при пробива на зъбките му. През време на бременноста се променя бактериалния състав на зъбната плака и количествата на отделяне на слюнката в устата. От друга страна в следствие на хормоналните промени и промяната в хранителния режим някой жени стават по податливи на кариес и възпаления. Посещението при зъболекар по време на бременноста е добре за бременната.

Какво е важно да знаем за един добър зъболекар?

Всеки трябва сам да избере своя зъболекар. Това става индивидуално от всеки един пациент. За да е добър един зъболекар той трябва да е отговорен и да има разбиране към пациента. Трябва да е високо квалифициран и да има отношение към работа си и към  пациента. Трябва да се старае да работи максимално добре и със съвременни подходи в модерната стоматология.

Съществуват ли някакви правила за подържане на здрави зъби?

Да. Те са няколко прости правила, с които може да се подържа едно добро дентално здраве. Първо –  добра орална хигиена. Второ –  по-малко ядене на сладко. Трето –  редовно ходене на зъболекар. Четвърто –  спазване на съветите дадени ни от зъболекаря. Ако се спазват тези прости правила човек би имал хубави и здрави зъби.