0898 582 084

Пасти за зъби

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 24/05/2013

Пастите за зъби са вещества, който осигуряват поддържането на добра орална хигиена. Те са смес от механични частици разположени в дисперсна среда,  очистващи механично зъбите. Основно пастите за зъби се делят на два вида – лечебни и профилактични пасти за зъби.

пасти-за-зъби

пасти-за-зъби

Лечебните пасти за зъби се делят на няколко типа. Те се препоръчват от стоматолога при определени състояния и заболявания. Те се делят на плакоинхибиращи пасти, противовъзпалителни, протектиращи оралната лигавица. Съществуват и пасти за зъби намаляващи чувствителността на зъбите при хората с повишена чувствителност – зъбна хиперстезия. Тези пасти съдържат калаен или стронциев хлорид, който уплътнява дентиновите каналчета и намалява чувствителноста на зъбите с оголени шиики. Други пасти за зъби са с избелващ ефект, или по точно подържащи белотата. При тях е важно да се знае, че те съдържат абразивни частици и не са подходящи за прекомерна употреба. В състава си те не съдържат избелващи вещества като пероксиди, а съдържат абразиви, които премахват някои леки преоцветявания и хранителни остатъци. Този абразив в избелващите пасти за зъби може да доведе до изтриване на емайловата повърхност и оголване на зъбните шиики при прекомерна употреба на такива пасти. Съществуват и зъбни пасти,  съдържащи пероксидни съединения, които имат минимален избелващ ефект.

За да бъдат ефективни пастите за зъби трябва да се използват с определени видове четки за зъби и да се използва правилна техника на четкане. При неправилно миене на зъбите плаката и остатъците от храна няма да бъдат отстранени и вследствие на това може да се образува кариес или дадено възпаление.

Съставът на пастите е различен при различните видове.

Например при пастите предпазващи от кариес концентрациите на флуорните съединения е по- голяма. Те съдържат натриев флуорид и натриев монофлуорофосфат в по – високи концентрации. Тези вещества се отделят при миенето на зъбите и повишават резистентността на емайла като по този начин оказват една екзогенна локална флуорна профилактика. Също така флуорните съединения в тях намаляват растежа на бактериалната плака.

При противовъзпалителните пасти за лечение на пародонтоза и гингивални възпаления състава е различен от другите пасти. Те съдържат хлорхексидин в концентрация 0,01-0,02%. Хлорхексидинът е златен стандарт в стоматологичната практика. Той е широкоспектърен дезинфектант свързващ се с бактериите в плаката. Тези пасти се използват за лечението освен на пародонтит и гингивит, а и за намаляване на кариозният риск. Те са с научно доказан ефект от множество и различни изследвания. Доказателствата показват намаляване на плаковите индекси и броя на кариесите при хората употребяващи пасти за зъби съдържащи хлорхексидин. Други видове пасти за лечени на пародонтални проблеми съдържат различни билкови екстракти като екстракти от мента, ехинацея, ратания, лайка, митра и др. Тези пасти също съдържат известно количество абразивни частици. За да има ефект от приложението им те трябва да са назначени от стоматолог и да се прилагат след професионалното почистване на зъбите от зъбен камък и зъбна плака. Освен хлорхексидин пастите за лечение може да съдържат и триклозан. Той е подобен на хлорхексидина.

В състава на пастите за зъби влизат още много и различни съставки. Те съдържат различни видове овлажнители, полимери, натриев карбонат, натриев хидроген карбонат (сода бикарбонат), сърфактанти, ензими, билкови извлеци, вода, подсладители, консерванти. Подсладителите в пастите са различни. Обикновено са ксилитол или сорбитол, но може различните марки да предлагат различни вещества. Всички пасти съдържат повърхностно активни вещества. Те спомагат за отчистването на зъбните структури от натрупаните бактерии в зъбната плака. Билковите екстракти са често срещани в състава. Съдържат се различни етерични масла, танини, лайка, жълт кантарион, мащерка, смрадлика и др. Често в съсътава влиза и прополисът. Чрез него се подобрява времето за зарастване на ранички по устаната лигавица, намалява се чувствителността и се цели намаляване на риска за развитие на кариес и възпаления. В състава на пастите за зъби влизат освен химически агенти и модулатори на вкуса. Това са вещества с приятен вкус. Слагат се с цел да се намали неприятния горчив вкус от горе изброените вещества. Освен това в голяма част от пастите се съдържат и метални соли и оцветители като титанов диоксид, които придават бял или друг цвят на пастите.

Профилактичните пасти за зъби са ежедневните пасти, които се ползват от всични хора. Те са богати на повърхностно активни вещества. Освен това те могат да съдържат и по – големи концентрации на флуориди с цел предпазване от кариес. Те съдържат и вкусови вещества освежаващи дъха и подобряващи вкуса. Пастите за зъби е хубаво да се използват поне два пъти на ден – сутрин и вечер за постигане на задоволителна орална хигиена. Тъй като устата на човека е едно от най-мръсните органи на тялото измиването на зъбите е важна процедура. За правилно подържане на хигиената е необходима и употребата на вода за уста и конци за зъби. За избора на паста е нужна консултацията със зъболекар, който може да каже какво е най-подходящо за използване, след обективен оглед на устата на пациента.