0898 582 084

COVID-19 и дентално лечение

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 18/10/2021
Вирус Ковид19 covid-19

Вирус Ковид19 covid-19

Може ли да се ходи на зъболекар повреме на коронавирусна епидемия и ковид-19?

COVID -19 наложи няколко промени в живота на всички хора в света. Благодарение на това всички променихме начините си на живот и някак си свикнахме да живеем с коронавирусната инфекция и с ковид. Разбира се изниканаха и няколко въпроса отностно денталните грижи. Нарпример може ли да се ходи на зъболекар при наличие на COVID?

Да може да се ходи на зъболекар по време на епидемия с корона вирус и наличие на ковид covid. Разбира се съществуват и известен брой ограничения, които трябва да се спазват. По време на епидемията с коронавирус се дава приоритет на спешните случай и пациентите с болка, при които трябва да се окаже спешна стоматологична помощ. Разбира се никои и по никакъв начин не трябва да пренебрегва инфекцията с Ковид 19.

Всеки пациент трябва да знае, че ковид 19 е много заразна грипна инфекция, която протича тежко и е много заразна. Поради това посещенията при лекуващият стоматолог трябва да са при неотложност.

Защо се налагат ограничения в приема на пациенти в денталната клиника по време на COVID-19?

Ограничения се налагат за да се намали разпространението на вирусът сред пациентите и персонала. Също така за да се намали разпространението а микроорганизми пациентите постъпват поединично в денталната клиника, като спазват правилата за предпазни средства и подържат високо ниво на лична хигиена.

Редно ли да се отлагат часове за зъболекар и дентално лечение?

Не отлагането на записан час при зъболекар няма да ви предпази от корона вирус, но може да доведе до болки в зъбът предназначен за лечение. От друга страна отлагането на записани часове при вече започнало лечение може да влоши лечението.

Може ли да се заразя с корона вирус /Covid-19 / при зъболекар?

Рискът от заразване с корона вирус или друг вид инфекция в дентална клиника СМ Дентал консулт е почти нулев. В денталната клиника се спазват всички санитарни изисквания за неразпространение на трансмисивни заболявания. Разбира се ако не се спазват мерките за безопасност от страна на пациентите рискът е по висок.

Може ли по време на пандемията да се прави онлайн консултация?

По принцип при инзвънредни ситуации, като например в момента на пандемия може да се осъществява онлайн консултация с наш специалист. Всеки един наш пациент може да се свърже със специалист от клиниката по Viber, WhatsApp, Skype, Messenger, Facebook или просто да се обади на посочениете телефони.

На всеки един пациент ще му се разясни подробно неговото състояние и ще му бъдат дадени насоки как да се справи със съответния проблем. Разбира се онлайн консултацията не може да замени посещението при зъболекар.

Може ли да се први дентално лечение ако съм с COVID-19?

Не по време на карантинния период не може да се провежда дентално лечение. Ако пациента проявява симптоми на вирусна инфекция не се препоръчва посещение при зъболекар.

Разпространението на заразата в момента е изключително високо и всеки трябва да е отговорен не само за своето здраве но и за здравето на околните.

Когато даден пациент е болен е редно да се обади в денталната клиника и да уведоми лекуващият го екип и лекар по дентална медицина /зъболекар/, че в момента е с корона вирус и не може да проведе денталното си лечение през следващите 14-20 дни.

Ако пациента е бил в контакт с болен от COVID-19 също е необходимо да уведоми своя зъболекар за да се вземат навременни мерки за ограничаване на разпространението на инфекцията и вирусът.

Каква профилактика може да се прави?

Профилактиката която може да се прави с цел неразпространение на зарата с COVID-19 е ваксинацията с ваксина против ковид. Наче спазването на социална дистанция, носенето на лични предпазни средства и спазване на разпоредените мерки са най-сигурния начин да се предпази човек от заразата.