0898 582 084

Афти

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 03/06/2011

Какво са афти?

афти

афти

Афтите са заболявания с недоизяснена до момента етиология. Те са лезии, разполагащи се в епитела на лигавиците. Изразяват се с кръгло до елипсофидно нарушение на най-горният слой на лигавицата епитела. Те могат да са остри и хронични. Могат да са от една до няколко, като засягат почти всички части на устата. Засягат устните, бузите, езика, преходните части на лигавиците, пода на устата. Афтите засягат всички възрасти, но по-често се срещат в детската възраст, особено при по-малки деца, когато прохождат.

От какво се получават афтите?

Точен и абсолютен причинител на афтите не е открит. Някои афти са израз на различни заболявания като вирусни и бактериални инфекции: грип, скарлатина, заушка, херпес и др. Могат да възникнат в следствие на намаляване на имунитета, след прекарано боледуване или настинка. Някои афти имат генетична предиспозиция. При болести като болестта на Крон, на Райтер, Бехчет афтите са свързани с генетични фактори. Могат да възникнат от липсата или намаление, на някои витамини и минерали, като витамини от групата на витамини B- B1, B2, B6, B12, C, калции, магнезии, желязо, фолиева киселина . Афти могат да възникнат и в следствие на травма на лигавицата, след прехапване, одраскване или изгаряне. Голяма част от афтите се образуват в следствие намалена трофика (изхранване) на тъканите. Може да се получат като симптом на алергична реакция към дадено вещество. Афтите се получават при прием на някои лекарствени препарати. След дълготрайни антибиотични лечения и една дисбактериоза в устата. От употребата на различни видове храна, по-пикантни храни или цитрусови плодове. От употребата на някои пасти за зъби съдържащи натриев лаурил сулфат, морска луга и др.

Какви са симптомите?

Общите симптоми на афтозният стоматит са: остра или тъпа болка на засегнатото място. Подуване, леко зачервяване в началото преминаващо след това само в краищата на лезията. В средата се наблюдава побледняване на тъканта. Болката е пареща и мястото не може да се докосва с език. Вижда се бяло до жълто елипсовидно петно в средата, със зачервен ореол около него. При афти настанали в следствие на прехапване формата може да е неправилна. При някои афти може да се усеща неприятна миризма от устата. По някога при големи афтози може да се стигне до подуване на подчелюстните лимфни възли и те да са болезнени.

Как се лекуват афтите?

Лечението на афтите е трудно, тъй като не се знае много за тяхното развитие. В повечето случай афтите оздравяват за 4 до 14 дни и остават траен имунитет у пациента. Общото лечение е свързано с подобряване на хигиената на болния. Афтите се тушират с разтвори на кислородна вода и йод. Може да се приложат съвременни препарати, които освен че обезболяват мястото на афтата, създават и бариера от микроскопично покритие целящо предпазване на афтата от външни дразнители и замърсяване. В някои случаи афтите се третират с ниско интензитетен лазер, чрез който се подобрява кръвозахранването и трофиката на тъканите.

Каква е профилактиката на афтозният стоматит?

Профилактиката включва избягването на храни, провокиращи проявата на афти. Избягват се лютите и пикантни храни. Храните да не са стипчиви и прекалено горещи. Необходимо е да се намали приема на твърди, хрупкави храни и да се наблегне на течнокашави. Намалява се приема на кафе, алкохол и цигари, тъй като те дразнят афтите и лигавиците. Необходимо е подобряване на устната хигиена и използването на води за уста. Препоръчително е при хора, предразположени към афтози използването на по-меки четки за зъби и препарати поддържащи нормалната орална флора.